Блаженніший Святослав і єпископ Едвард Кава у Львові вислуховували католицьку молодь
  • Нед, 10/06/2018 - 10:12

Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, та владика Едвард Кава, єпископ-помічник Львівської архидієцезії РКЦ, сьогодні зустрілися з головами молодіжних комісій та душпастирями молоді обох конфесій. Захід відбулася в рамках Форуму молодіжних лідерів та душпастирств УГКЦ та РКЦ, який 8-10 червня проходить у Львові.

Душпастирі зі всіх єпархій та дієцезій зібралися в конференц-залі Центру Шептицького УКУ. Тут вони мали нагоду поділитися з Блаженнішим Святославом та владикою Едвардом власними спостереженнями та певним синтезом думок молоді про Церкву та працю з молодими людьми в ній.

Серед основних озвучених запитів від молоді — особисте свідчення від душпастирів про їхні власні духовні виклики та рішення, реальна присутність їх у житті молодої людини, а не лише “опікунство” та наставництво. Також факторами, які важливі молоді, назвали єдність Церкви, простота її духовенства та прозорість фінансів.

“Я прийшов сюди насамперед послухати, — сказав Патріарх Святослав в коментарі кореспонденту РІСУ Марті Гаврилів. — Адже ми хочемо бути добрими речниками своєї молоді на Папському Синоді, присвяченому їй.

Процес слухання молоді до певної міри вже відбувся, коли вона відповідала на запитник для Папського Синоду. На Синоді ми будемо над тим всім міркувати. А Після Синоду добре було б, щоб ми мали наступну подібну зустріч, щоб ми не тільки говорили й слухали, а й діяли”.

Глава УГКЦ наголосив на важливості такої спільної зустрічі. “Дуже важливо, що сьогодні була спільно греко-католицька і римо-католицька сторони, душпастирі й молодіжні лідери. Бо ми мусимо мати більш- менш координовану тактику і план душпастирства молоді”.

“Ця зустріч є дуже-дуже позитивним плодом співпраці, — зазначив владика Едвард. — І вона дуже потрібна. Маю надію, що це є початок доброї співпраці в контексті душпастирства молоді між УГКЦ та РКЦ в Україні.

Молодь насправді є дуже об’єднана, і вона очікує цієї єдності від Церкви. Може ми ще цієї єдності вчимося. Цей Форум принесе добрі плоди для молоді, але маю надію, що принесе плоди й для нас, єпископів — і Синоду УГКЦ, і єпископату РКЦ — у контексті Папського Синоду в Римі. Перед нами, як перед Церквою, стоїть дуже велике завдання: формувати нове покоління, яке буде мати міцний фундамент, побудований на християнстві. Католицька Церква має в цьому прекрасний досвід. Тільки нам зараз треба це укласти в наш контекст, який не є простий. Думаю, що ми, як Церква, не готові до того, що відбувається. Ніхто не сподівався війни. Ніхто не сподівався такої масової еміграції молодих людей. Але я налаштований позитивно. Бог зараз дає нам світло, щоб піти в напрямку плідного душпастирства молоді”.

Як РІСУ повідомляла, Форум молодіжних лідерів та душпастирів Української Греко-Католицької та Римо-Католицької Церков відбувається вперше і має на меті зустріч священиків та лідерів молодіжних рухів УГКЦ та РКЦ із усієї України та формування спільної стратегії роботи в молодіжному апостоляті. Учасниками Форуму є близько 40 молодих людей та близько 40 душпастирів молоді.

Захід відбувається з ініціативи Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ та Комісії душпастирства молоді РКЦ в рамках підготовки до XV Синоду Єпископів під гаслом “Молодь, віра та розпізнання покликання”, який пройде в Римі в жовтні 2018 року.