Блаженніший Святослав і кардинал Ґуалтьєро Бассетті відкрили четверту благодійну школу англійської мови на батьківщині патріарха Йосифа (Сліпого)
  • Пон, 16/07/2018 - 15:23

У неділю, 15 липня 2018 року, в Музейно-меморіальному комплексі ім. Патріарха Йосифа Сліпого в Заздрості, на Тернопільщині, стартувала четверта благодійна літня школа англійської мови.

Його організатор і головний спонсор – Релігійне товариство українців-католиків «Свята Софія» (США, ТСС А). Проект ініційовано в 2015 році для дітей з родин учасників АТО, переселенців, дітей-сиріт, дітей із багатодітних родин і семінаристів вищих духовних семінарій УГКЦ.  

На урочисте відкриття школи прибули: Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав; кардинал Ґуалтьєро Бассетті, Президент Єпископської Конференції Італії; владика Вітторіо Віола, єпископ Тортони; о. Ренцо Ваної, ректор Базиліки Тортони; Амілкаре Конті, секретар кардинала; Аделе Карлоні, родичка Марії-Терези Карлоні; Алессандро Пріореллі, президент товариства «Ґомена»; о. Василь Гушуватий, капелан української громади в Перуджі; о. Андрій Солецький, керівник Секретаріату Глави УГКЦ у Римі; о. Олег Олекса, секретар Глави УГКЦ; представники державних служб України та численні гості з-за кордону. Високих гостей урочисто вітали учасники – семінаристи та ліцеїсти Одеського військово-морського ліцію, учасники літньої школи на чолі з директором Іриною Іванкович. Під час екскурсії, яку вів владика Теодор (Мартиняк), Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської митрополії, церковні достойники ознайомилися з життєвим подвигом та ісповідництвом слуги Божого Йосифа (Сліпого), оглянули родинний дім патріарха та музейну експозицію.

Блаженніший Святослав окремо зустрівся з учасниками школи, мав нагоду поспілкуватися з ними, відповівши на низку запитань. «Хочу побажати Вам Божого благословення і справді гарного й корисного часу в цій колисці, яка викохала нашій Церкві та нашому народу патріарха Йосифа (Сліпого). Думаю, що один із найкращих способів вшанувати патріарха Йосифа – це привести до його хати молодих таких людей, як Ви, і створити такі можливості навчитися щось біля нього, бо він усе життя сам вчився й інших змушував. Я Вам хочу побажати всіх Божих ласк. Не нарікайте на труднощі, дякуйте Богові за всі дари, які Він Вам дав, а всі Ви дуже обдаровані», – зазначив Глава Церкви. Він висловив сердечну подяку організатору проєкту Релігійному товаристу українців-католиків «Свята Софія» (США) і заохотив до поширення навчання на інші мови.

Упродовж 3-х тижнів 32 особи з Івано-Франківської, Київської, Львівської, Тернопільської, Харківської, Донецької, Луганської, Одеської областей та АР Крим вивчатимуть англійську мову на п’ятьох рівнях: базовому, початковому, середньому, вищому та найвищому. Лекції вестимуть викладачі-волонтери зі Сполучених Штатів Америки та Канади. У програмі – багатопланові заняття з граматики, розмовної мови, читання, розуміння зі слуху, майстерності писання, адаптованої літератури. Навчання складається з чотирьох ранішніх та одного пополудневого блоків. Вечірні лекції охоплюватимуть перегляд й обговорення кінофільмів, караоке і мастер класи з американської кухні. Навчальний процес йтиме не лише за традиційним методом підручника, а й передбачено ігрові та мультимедійні заняття із застосуванням новітніх технологій. Учасники програми матимуть чудову нагоду спілкуватися живою англійською мовою, пізнати американську та канадську культуру й традиції, а також випробувати себе в ролі викладачів. Цьогоріч додано факультативні заняття з літургічної термінології, історії Канади, політології тощо. Понадто відведено час на індивідуальні консультації з інструкторами.

Організатори подбали й про духовний вимір: у програмі школи, яка є екуменічною, – щоденні молитви, вервиця, Хресна дорога, Божественна Літургія англійською мовою, проща до Зарваницької Божої Матері, реколекційні науки. Для активного дозвілля на території Музейного комплексу обладнано спортивний майданчик, а для загального інтелектуального збагачення молоді заплановано екскурсії визначними місцями Західної України та зустрічі з цікавими особистостями.

За словами Ірини Іванкович, свідченням потреби у школі мовного занурення є не лише той факт, що на четвертий курс зареєструвалися учасники попередніх програм, а також і те, що охочих покращити знання мови виявилося значно більше, ніж у попередні роки. «Цьогоріч маємо рекордну кількість учасників і резервний список охочих», – зазначила директор школи. Крім того, в четвертій школі вперше беруть участь курсанти Одеського військово-морського ліцею, який до анексії Криму розташовувався в Севастополі.

До активної співпраці у проведенні літньої школи долучилися Теребовлянська районна державна адміністрація на чолі з Юрієм Ништою, Тернопільська обласна державна адміністрація, Тернопільсько-Зборівська митрополія УГКЦ, Українська католицька освітня фундація в Чікаго, Фундація Українського вільного університету в Нью-Йорку, Українська кредитова кооператива в Нью-Йорку, широке коло індивідуальних жертводавців у США. Школа триватиме до 4 серпня.

Прес-служба товариства «Свята Софія» (США)