Блаженніший Святослав: «Ми відповідальні за те, щоб про трагедію Голодомору розповісти світові»
  • Втр, 30/11/2021 - 15:36

Треба усвідомити, що є моральна відповідальність усіх нас перед тематикою Голодомору-геноциду. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в ефірі програми «Зворотний відлік».

«Треба усвідомити, що зло перемагає тоді, коли ми йдемо з ним на компроміс. Коли ми з ним приміряємося, коли ми його замовчуємо, коли в нас нема відваги назвати зло злом, а добро добром», – додав він.

Предстоятель вважає, що зло перемагає тоді, коли ми боїмося пам’ятати. За його словами, статистика замордованих голодом – це не щось раз назавжди дане. Це щось живе. Цю пам’ять потрібно зберігати. Ми відповідальні, щоб ця пам'ять була збережена, щоб правда була розкрита.

Чому це так важливо? «Сучасна психологія каже, що коли якусь травму не проговорити, то людина не оздоровиться. Ті десятиліття замовчування поглибили цю травму. І ми потребуємо про це говорити, щоб це більше ніколи не повторилося. Ми пам’ятаємо, щоб запобігати. Ми є відповідальні за те, щоби про цю трагедію розповісти світові», – наголосив він.

 

Глава Церкви висловив переконання, що комунізм має бути офіційно засуджений на світовому рівні.

«Не відбулося Нюрнберзького процесу над злочинами комунізму. І тому привид комунізму бродить не тільки Європою. У Латинській Америці розбещення суспільств сьогодні спричинене тим, що ця ідея стає привабливою. Вона нищить і розбещує людські душі», – вважає він.

І, можливо, зазначає Глава Церкви, наш український досвід полягає в тому, що ми повинні сказати правду про злочини сталінського режиму.