Блаженніший Святослав на Різдво Богородиці: Ми відчуваємо, як народжується нове життя
  • Пон, 22/09/2014 - 11:20

Ми сьогодні стривожені. І маємо на це багато причин. стривожені, бо багато чого не розуміємо, стривожені, бо відчуваємо свою слабкість, беззахисність перед ворогом, який нападає на нас. Але жодна людська сила не може подолати Сили Божої.

Про це сказав Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) під час Архиєрейської Літургії в храмі святих апостолів Петра і Павла в Мельбурні (Австралія), проповідуючи до вірних у свято Різдва Пресвятої Богородиці.

Блаженніший Святослав відзначив, що свято Різдва Пресвятої Богородиці є одним з найбільших свят у літургійному році. Навіть більше – цим святом починається наша християнська подорож у літургійному році.

Завжди, каже проповідник, коли в сім’ї народжується дитя – це велика радість. Радість для батьків, яким Господь подарував дитину – надію на краще майбутнє. Бо коли народжуються нові діти – народи живе, крокує в майбутнє.

«Різдво Пресвятої Богородиці є причиною особливої радості. Історія спасіння Старого Заповіту є історією неплідних жінок. Але саме нездатність людини дати життя стає часом і простором великої Божої дії, щоби людина знала, що Бог є Той, Хто перемагає. Бог є Той, Хто дає життя, – сказав Предстоятель.

Він відзначив, що в свято Різдва Богородиці згадуються великі діла Божі, які відбулися в нашому народі. «Цілком можна сказати, що Господь сповняє свою частину Старого Заповіту в історії нашого народу. Дивлячись на трагічні, водночас славні події в Україні, ми відчуваємо, як народжується нове життя. Так подібно як у Різдві Пречистої Діви Марії. Народжується нова Україна, обновляється життя нашої Церкви в цілому світі», – вважає Глава УГКЦ.

Після Літургії Блаженніший благословив дві ікони. Які, як він сказав, стануть пам’яткою про сьогоднішнє свято і про сьогоднішню його зустріч з вірними парафії Святих апостолів Петра і Павла у Мельбурні.

Співслужив Верховному Архиєпископові Єпарх Австралії, Нової Зеландії і Океанії, владика Петро (Стасюк). Блаженніший подякував владиці Петрові за душпастирське служіння на цих землях і відзначив його плідну працю, адже храм був переповнений вірними. Помолитися разом із Главою Української-Греко-Католицької Церкви прийшли кілька сотень вірних.

Також Блаженніший Святослав подякував за служіння монахам і монахиням: сестрам служебницям і сестрам василіянкам, які служать при парафії Святих апостолів Петра і Павла. Подякував усім молодіжним організаціям у Австралії: Спілці української молоді, пластунам і всім добрим батькам у Австралії, які уміють з покоління в покоління передавати християнське виховання своїм дітям, зберігати українські традиції.

Парафія Святих апостолів Петра і Павла є найчисельнішою в Австралії. Храм було освячено ще 1963 року. Навколо цієї святині вже багато десятиліть гуртуються українці. Тут діє Українська братська школа ім. Митрополита Андрея Шептицького, катедральний хор, молодіжний катедральний хор, англомовний хор свв. Петра і Павла, Ліга українських католицьких жінок, музей українського мистецтва ім. Владики Івана (Прашка), школа іконопису, парафіяльна бібліотека, Катихетичний центр, група підготовки пар до подружжя, цілодобовий дитячий садок св. Катерини, кафе «Трембіта»…