Блаженніший Святослав на Успіння Богородиці: «Тільки віруюча людина має доступ до джерела часу»
  • Чтв, 29/08/2013 - 10:32

28 серпня, у день Успіння Пречистої Діви Марії, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук відслужив Архиєрейську Літургію під час прощі до Унева (Львівщина). У проповіді Блаженніший Святослав наголосив на тому, що ми часто не знаходимо часу на життєво необхідні речі в нашому житті, а «подібно, як Марта євангельська, клопочемося і турбуємося про марне й даремне».

«Сучасній людині катастрофічно бракує часу. Видається, що сьогодні світ набирає щоразу більшого ритму. Усі кудись біжать… Батьки не мають часу виховувати своїх дітей, чоловік не має часу подивитися очима любові на свою жінку. Діти не мають часу розповісти своїм батькам, чим вони живуть, що їх болить. Навіть священики не мають часу, щоб побути зі своїми людьми. Часом богопосвячені особи кажуть, що так багато мають роботи, що не мають часу молитися...» – зазначив проповідник.

Проте, на думку Блаженнішого Святослава, «час має тільки віруюча людина». «Бо віра – здатність людини торкнутися Господаря часу. Це Бог-Отець дав нам час, в якому ми живемо. Лише тоді, коли ми вірою можемо торкнутися джерела часу, тоді здатні зупинитися на мить й відчути, що все те, чим ми часто клопочемося, – другорядне», – наголосив Блаженніший Святослав.

«Сьогодні, в день Успіння Пречистої Діви Марії, коли сповнився час її земної мандрівки, вона не вмерла, а перейшла в пасхальній дорозі від смерті до Життя. Від життя до Життя. Тому вона має час на кожного з нас, які в сьогоднішньому святі прийшли до цього святого місця, щоб представити їй свої труднощі, свої болі. Сотні тисяч людей приходять сюди і на кожного має час Пречиста Діва Марія, щоб вислухати їхні прохання і молитви», – нагадав Глава Церкви.

Блаженніший Святослав подякував прочанам за те, що вони «мають час» і прийшли на прощу до Унева, щоб послухати Слова Божого.

Попросив молитися, щоб дар віри не занепадав у нашому народі. «Сердечно сподіваюся, що кожен батько родини, який вернеться сьогодні з прощі, матиме час, щоб обійняти свою дружину й своїх дітей. Щиро сподіваюся, що кожен тато й кожна мама матиме час на свою дитину, щоб показати їй дорогу до життя і передати скарб своєї віри. Сподіваюся, що кожен з вас, після цієї прощі, матиме на п’ять хвилин більше часу для молитви», – завершив Предстоятель УГКЦ.

Фото: Оксана Ревакович

Департамент інформації УГКЦ