Блаженніший Святослав: Наш народ відчуває потребу єдності
  • Втр, 23/02/2016 - 21:15

«Ми прагнемо прямувати вперед разом з православними», – наголосив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук, коментуючи слова Святішого Отця, сказані після зустрічі з Главою РПЦ, про те, що єдність твориться, коли спільно прямувати вперед. У вівторок, 23 лютого 2016 р., Верховний Архиєпископ Києво-Галицький зустрівся у Римі з журналістами, розповівши про реакцію в Україні на нещодавню зустріч між Папою Франциском та Патріархом Кирилом, пояснив, чому окремі місця спільної декларації сприймаються неоднозначно в українському суспільстві та потребують пояснення і підкреслив, що мова йде про важливий крок на шляху в шуканні єдності між християнами. Він також повідомив, що під час його перебуванні у Римі запланована зустріч з Папою.

Сам факт зустрічі в Гавані Глава УГКЦ назвав «епохальною подією», яка є «ділом Святого Духа, Який відкриває перед нами невідомі горизонти». Але коли мова йде про підписаний документ, то слід зазначити, що він викликає чимало запитань, адже коли «хто намагається сказати все в одному тексті, то зазнає невдачі».

Блаженніший Святослав пояснив представникам західних ЗМІ основні моменти, «які вимагають пояснення». «Я розумію почуття мого народу, і тому я став його речником, щоб це не залишалося чимось, що ми переживаємо лише в собі. Святіший Отець також повинен знати про ці почуття; зрештою, він сам сказав, що їх шанує, що український народ насправді страждає, страждає внаслідок війни, що стає на заваді зрозумінню пророчого жесту», – зазначив він, додаючи, що на пастирях лежить відповідальність за те, щоб допомогти це зрозуміти, але також «допомогти іншим зрозуміти нас».

«Якщо пророчі жести, звершені Папою, є ділом Святого Духа, то вони принесуть плоди», – вважає Глава УГКЦ, підкреслюючи, що на шляху до єдності фундаментальною справою є діалог в істині, вільний від геополітичних обумовлень, остерігаючись інструменталізації релігії. «Християни можуть розпочати діалог, вислухати один одного, взаємно простити, творити мир і спільно прямувати до повної та видимої єдності лише тоді, коли будуть вільними від геополітики, від підпорядкування земній владі, вільними від безумства сильних цього світу», – наголосив він, вказуючи на те, що спонукою екуменізму має бути віра в того Самого Бога, а «не наявність спільного ворога».

«Обійми – це пророчий жест. Це пророцтво, яке повинно ще здійснитися, але для цього слід ще багато-що зробити», – зазначив Блаженніший Святослав, додаючи, що «до єдності неможливо змусити ні спільними деклараціями, ні політичними причинами, ні національними чи державними інтересами». Її слід шукати, бо це – Божа воля. «І в нашому народі відчувається сильне бажання єдності, тема екуменізму для нього – це не теорія, але – щоденне життя», – зазначив Глава УГКЦ.