Блаженніший Святослав назвав три умовини для священика: щоденна Літургія, молитва та читання Святого Письма
  • Пон, 07/05/2018 - 07:57

Образ самарянки – це є образ кожного з нас. Ми дуже часто відчуваємо себе в житті спраглими. Часом навіть не знаємо, де тут спрагу можна втамувати. Але Христос перший виходить нам на зустріч. Він починає розмову з нами. Часами навіть в образі, на яку ми цілком не звертаємо уваги. Особи, яка просить у нас… Про це сказав Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому Соборі Воскресіння Христового, що в Києві, 6 травня 2018 року.

Співслужив з Предстоятелем владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду єпископів УГКЦ.

У проповіді до вірних Блаженніший Святослав відзначив, що у Священному писанні ми знаходимо багато символів, жестів, знаків, якими Боже Слово нам об’являє, ким є наш Бог. Щоб ми Його краще пізнали, щоб ми самі увійшли у живе спілкування з нашим Богом, Творцем і Спасителем.

Одним з таких символів, які ми знаходимо в книгах Старого Завіту є символ криниці. «У Книзі чисел ми читаємо, що криниця є символом Божого закону. А та вода, якою черпає людина з Божого закону є Божественна мудрість. Але сьогоднішнє Євангеліє, ця подія, яка відбувається довкола криниці є наче сповненням, поглибленням того символічного образу божественної криниці. Ми сьогодні бачимо Ісуса Христа, який приходить до Самарії і сідає поруч з криницею, яку був збудував патріарх Яків», – роз повів проповідник.

«Ми знаємо, – продовжив Архієрей, – що в Старому Заповіті ці патріарші криниці були наче пам'ятниками досвіду Бога. Того Бога, присутність якого вони переживали. І ці криниці і той досвід спілкування з Богом потім передавалися з покоління в покоління».

Ми знаємо, каже Предстоятель, якщо серед пустельного клімату немає джерела води, немає життя. Так само як немає досвіду спілкування людини з Богом, життя завмирає, людина завмирає.

«Ось ми бачимо, – розповів Глава Церкви у проповіді, – зустріч Христа з самарянкою, з мешканцями міста Сіхар відбувається довкола криниці. Жінка приходить по воду, а Христос у неї просить воду. Вона здивована розпочинає з Ним діалог, під час якого Христос наче об’являє себе, ким Він є – справжньою криницею, яка сьогодні відкривається людині. Цією криницею є сам Господь. Джерелом живої води, джерелом усього, що існує є особа Бога Отця, яка перебуває у криниці. Бо сам Христос сказав своїм учням: Отець у мені, а Я в Отці».

«Тою живою водою, яка стримить у життя вічне, яка витікає з джерела і через криницю подається спраглому – це є Дух Святий. Образ самарянки – це є образ кожного з нас. Ми дуже часто відчуваємо себе в житті спраглими. Часом навіть не знаємо, де тут спрагу можна втамувати. Але Христос перший виходить нам на зустріч. Як каже один з учителів Церкви святий Макарій єгипетський, Бог просячи, дає. Він просить у нас уваги, часу, якого часто ми не маємо, бо заклопотані своїми земними турботами. Він кличе нас до спілкування з собою», – вважає духовний лідер греко-католиків.

Більше того, наголошує проповідник, Він дає нам благодать Духа Святого, яка нас перетворює на храм Святого Духа.

«Спаситель учить нас поклонятися Богові у дусі та істині. Це означає носити Духа Святого у своєму серці, який зроджує у нас глибоку справжню автентичну молитву. Дух, який є духом істини, навчає нас всякої правди. Веде нас дорогою, який є дорогою, істиною і життям. І відкриває нам Бога Отця, джерело життя вічного», – сказав Глава УГКЦ.

На переконання Блаженнішого Святослав, ми в Божественній Літургії покликані до того самого діалогу, до тої самої зустрічі. «Бо Христос хоче, аби ви вийшовши з храму понесли у собі живу воду для інших людей», – сказав Архієрей.

Під час Літургії вірні стали свідками народження трьох нових священиків і трьох нових дияконів. «Гадаю, немає кращого Божого Слова, яке б нам розкрило зміст цієї події. Свячення є ніщо інше як вкладання печаті священства в душу священика, який народжується. Це є будівництво розкриття криниці живої води на образ і подобу Христа, якого сьогодні бачимо в Божественному Євангелії», – вважає Глава Церкви.

«Те, що ви сьогодні отримуєте, – звернувся Блаженніший Святослав до нововисвячених, – є даром не тільки для вас, але, перш за все, для Божого люду. Господь хоче сповнити вас живою водою, яка через вас застремить, потече у життя вічне. щоби всі ті, до кого будемо вас посилати, в Україні чи далеко поза її межами, через вас напилися живої вічної води, стали причасниками вічного життя нашого воскреслого Господа і Спасителя».

«Чувайте над тим даром, бо до порожньої криниці люди не приходять», – попросив замислитися Предстоятель.

«У цей день хочу вам пригадати, – додав Глава Церкви, – аби ця криниця у вас не висохла, є щонайменше три умовини, щоби лишитися діяльним Христовим священиком, якого потребує Христова Церква і народ. Найперше – прошу вас кожного дня служити Літургію. Бо наша підпільна Церква і вижила саме через те, що навіть у тюрмі, на засланні з серця священика била ключем жива вода. Друга умовина – молитва. Молитва Часослова. Я не втомлююся повторювати, аби ви ніколи не йшли до сну, не помолившись Вечірню. А зранку не починайте вашої праці, не помолившись Утрені. Третя умовина – кожного дня читайте Святе Письмо. Споживайте Боже Слово слухаючи Його. Лише тоді матимете слово проповіді».