Блаженніший Святослав: «Не можна бути трішки по стороні зла і трішки по стороні добра»
  • Нед, 24/07/2016 - 21:39

Боже слово сьогодні кличе зробити свій, але правильний вибір – бути разом з Христом. Бо остаточно ми з вами можемо бути собою, не втратити власної гідності лише тоді, коли у своєму особистому житті станемо по стороні добра і остаточно станемо християнами, бо немає іншої сили, яка може перемогти зло.

Про це говорив сьогодні Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав піж час проповіді до вірних 24 липня у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві.

Проповідник зауважив, що слухаючи сьогодні євангельське читання про побут і дії Ісуса Христа в Гадаринському краї, ми з вами стаємо свідками відвічного протистояння, глибокої і остаточної боротьби між добром і злом. Протистояння між Ісусом Христом, який є повний Духа Святого, та іншими людьми, які є повні іншого духа, і виходять начебто з нутра землі. Ісус Христос зустрічає диявола на його, можна сказати, власній території. У деталях опису цього протистояння євангелист Матей дає нам наче глибоку відповідь на наші особисті питання і наш пошук…

«…Можемо сказати, – розповів Блаженніший Святослав, – що боротьбою між добром і злом завжди є боротьба за свободу людини, за її гідність. Бо остаточно це чудо (вигнання з одержимих людей бісів. – Ред.), яке Ісус Христос чинить сьогодні перед нашими очима, – чудо звільнення, визволення. Це чудо повернення людині її власної гідності і свободи. Зло є завжди поневолюючим. Каже нам Христос, хто чому піддається, той стає тому невільником, хто чинить гріх, стає невільником гріха».

Предстоятель звертає нашу увагу, що Ісус Христос засвідчує нам, що Він прийшов, аби бути визволителем, дати свободу усім тим, які безкомпромісно стануть по його стороні, стануть по стороні добра, свободи.

«Бо справжня свобода – це ні що інше як свобода від зла, здатність бути вільним і чинити все те, що є добрим у очах Божих. Сьогодні у цьому євангельському читанні начебто кожному з нас Ісус Христос представляє два різних вибори, які ми повинні сьогодні самі зробити. Христос каже, що не можна двом панам служити. Не можна бути трішки по стороні зла і трішки по стороні добра. Кожен з нас має зробити своє особисте рішення», – наголосив Глава Церкви.

Проповідник відзначив, що сьогодні наша Церква урочисто святкує пам'ять блаженної рівноапостольної княгині Ольги. «По-особливому, –  каже він, – відчуваємо її тут, на святих київських горах. Вона, можливо, у своєму часі мала силу і сміливість іти проти течії тогочасної культури і звичаїв. Вона рішуче стала по стороні добра, по стороні Христа, зробила свій життєвий вибір, прийнявши святе Таїнство Хрещення. Спогадуючи сьогодні життєве рішення княгині Ольги, ми чуємо її заклик до нас сьогодні бути переможцями з Христом, бути по стороні добра, бути собою, бути християнами в нашому часі. Вона відкриває нам потужне джерело нашої сили й перемоги», – вважає Блаженніший Святослав.

Архиєрей нагадав, що коли ми святкуємо пам'ять наших рівноапостольних просвітителів княгині Ольги і князя Володимира, ми завжди відновляємо хресні обіти. «Я закликаю усіх, зокрема, у день пам’яті святого князя Володимира прийти до наших храмів і за звичаєм відновити ті обіцянки, які ми через вуста наших хресних дали в день нашого Хрещення», – закликав духовний лідер греко-католиків.

«Підставою, глибинним фундаментом боротьби, яку сьогодні веде український народ, є ніщо інше як глибока боротьба між добром і злом. Щоби мати силу вистояти і перемогти, щоб не дати злу заволодіти нашою землею, ми мусимо черпати сили з нашого Хрещення. І тоді благодать буде нашою перемогою над злом у нашому особистому житті і в нашому сучасному історичному моменті», – переконаний Глава УГКЦ.