Блаженніший Святослав: «Нові виклики потребують нових відповідей, навіть способом молитви Христової Церкви»
  • Нед, 29/03/2020 - 19:15

Сьогодні нам так важливо зрозуміти, що ми віримо не в ритуали чи обряди, а в живого Бога, якого обіймаємо нашою молитвою. Таку думку висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав сьогодні під час Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, онлайн-трансляцію якої здійснювало «Живе ТБ».

«У що ми віримо, як настає лихо чи біда? Що для нас означають слова Христа, який каже: “Цей рід злого духа виганяється тільки молитвою і постом”?» — попросив замислитися вірних Предстоятель УГКЦ. 

«Наша молитва і піст не так потрібна Богові, як нам. Ми часто думаємо, що молитвою чи побожною практикою можемо примусити Бога зробити для нас чудо, і саме в той момент переживаємо те, що свого часу досвідчили апостоли, які в сьогоднішньому Євангелії не змогли зцілити юнака, хоча перед тим це уже робили. Христос їм каже, що є важливі справжня молитва і піст», — сказав Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ зауважив, що коли ми молимося і зростаємо у молитві, лише тоді даємо простір проявитися Божій силі в нашому житті. Проповідник навів приклад молитви Єфрема Сирійського, в якій просимо: «Господи і Владико життя мого, дух лінивства, недбайливості, владолюбства й пустослів’я віджени від мене. А натомість: Духа чистоти, покори і любові даруй мені, недостойному рабові Твоєму».

За його словами, молитва і піст — це простір переміни людського духу. Вони здатні дати людині можливість силою Божою протистояти злому і нашим немочам.

«Сьогодні нам так важливо зрозуміти, що ми віримо не в ритуали чи обряди, а в живого Бога, якого обіймаємо нашою молитвою. Іван Золотоустий каже: “Те, що просимо в молитві, одержуємо в пості, а можемо втримати і засвоїти лише тоді, коли даємо милостиню”. Спосіб нашої молитви і наш піст — це вияв втіленої віри в нашому особистому житті», — продовжив свою думку Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ наголосив на необхідності під час карантину розрізнити молитву за формою і змістом. «Сьогодні Церква змушена змінювати звичку спільної молитви, зважаючи на необхідність берегти здоров'я власне і наших ближніх. Навіть у цю хвилину багато хто з вас, залишившись вдома, єднається у молитві через пряму трансляцію зі спільнотою всієї Церкви», — зауважив він.

«Той, хто не вміє відрізнити справжню молитву від ритуалу, у період карантину перебуває у страху, непевності, що молитва не дієва, адже нема звичної форми. Нові виклики потребують нових відповідей, навіть способом молитви Христової Церкви», — підсумував духовний лідер українців.