Блаженніший Святослав обговорив з Архиєпископом Еліасом Шакуром можливості розбудови УГКЦ на Святій Землі
  • Нед, 07/04/2013 - 12:20

Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук 5 квітня 2013 року зустрівся у Хайфі (Ізраїль) з Високопреосвященним Еліасом (Шакуром), Архиєпископом Мелхітської Греко-Католицької Церкви, з яким обговорили, як можна ефективно збільшити присутність УГКЦ в Ізраїлі.

Найперше Блаженніший Святослав подякував Владиці Еліасу за візит до Києва минулого року. І наголосив, що візит делегації УГКЦ, яку він очолив, «є знаком поваги та підтримки».

«Друга причина нашого візиту – це те, що цього року наша Церква святкуватиме 1025-річчя Хрещення. Тому перед такою подією відвідати Церкву Єрусалиму – важливий жест. Третя причина – зустріти наших вірних і засвідчити їм нашу опіку», – сказав Отець і Глава нашої Церкви.

Як повідомив настоятель храму в Хайфі отець Ростислав Дворови, у північній Галілеї є сім тисяч наших вірних. Це тільки офіційно. Не офіційно – ще так раз. А ще є Південний Ізраїль... Здебільшого це люди, які приїхали на заробітки. Як правило, коли ними не цікавитися, вони часто йдуть до протестантів. Тож важливо, щоб були священики, які розмовляють хоча б одною зі слов’янських мов.

Владика Еліас, вислухавши всі пропозиції щодо більш ефективної присутності УГКЦ в Ізраїлі, підкреслив, що зі свого боку, зокрема, може віддати стільки церков, скільки потрібно, щоб українські греко-католики мали де молитися. Проте, зазначив отець Ростислав Дворови, наразі на Святій Землі більше постає питання не церковних приміщень, а самих священнослужителів, яких дуже не вистачає. На даний момент богослужіння для українських греко-католиків відбуваються лише двічі в тиждень у Хайфі та в Тель-Авіві – Яффі.

Тож, як слід очікувати, в найближчий час керівництво УГКЦ працюватиме над тим, щоб збільшити присутність священнослужителів для своїх вірних на Святій Землі.

Результатом зустрічі стала угода, яку підписали Глава УГКЦ Блаженніший Святослав та Архиєпископ МГКЦ Еліас Шакур.

Нагадаємо, минулого року влітку Високопреосвященний Еліас Шакур відвідав Київ, куди прибув з Марійського духовного центру в Зарваниці, де 14-15 липня брав участь у Всеукраїнській та молодіжній прощі, присвяченій 120-ій річниці від дня народження Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого і тематиці Святих Таїнств.

Департамент інформації УГКЦ