Блаженніший Святослав очолив урочистості в Польщі з нагоди ювілеїв творця музики українського гімну
  • Чтв, 05/03/2015 - 13:19

4 березня, в с.Млини Ярославського повіту (Республіка Польща), відбулися урочисті заходи з відзначення 200-річчя від дня народження отця Михайла Вербицького та 150-річчя від першого публічного виконання державного гімну України. Організатором заходів у Млинах була Перемисько – Варшавська Архієпархія Української Греко-католицької Церкви.

Участь в урочистих заходах взяли: Глава УГКЦ, Блаженніший Святослав (Шевчук), Митрополит Перемисько-Варшавської Архієпархії – Архієпископ Іван Мартиняк, Владика Володимир Ющак – Єпископ Вроцлавсько – Гданський, Владика Євген Попович – Єпископ – Помічник Перемисько – Варшавської Архієпархії, Архієпископ Володимир Війтишин – Митрополит Івано – Франківський, Владика Михаїл Колтун – Єпископ Сокальсько Жовківської Єпархії, Владика Ярослав Приріз – Єпископ Самбірсько – Дрогобицький, Владика Григорій Комар – Єпископ Помічник Самбірсько – Дрогобицької Єпархії, Владика Василь (Тучапець) – Екзарх Харківський, Владика Гліб Лончина – Єпископ Лондонської Єпархії УГКЦ, Владика Йосафат Мощич – Єпископ Помічник Івано – Франківської Архієпархії. Присутні були представники Польської та Української влади: голова Львівської ОДА – Олег Синютка, голова Львівської обласної ради Петро Колодій, народні депутати України, Посол України в Польщі Андрій Дещиця, Воєвода Підкарпатський Малгожата Хомич – Сьміґєльска, Віцемаршалок Підкарпадського Воєводства Люціян Кузьняр, представники польських та українських громадських організацій, духовенство Перемисько – Варшавської Архієпархії, Вроцлавсько – Гданської Єпархії та з України.
Митрополит Перемисько-Варшавський Архієпископ Іван Мартиняк перед панахидою привітав Главу Церкви Блаженнішого Святослава та усіх присутніх.

Біля могили, де похований о. М. Вербицький, під виконання хорових колективів з Польщі – Катедрального хору м. Перемишля, молодіжного хору ім. М. Вербицького, «Журавлі», «Намисто» відслужили панахиду, яку очолив Блаженніший Святослав. Після цього він звернувся до присутніх.

«Віра у воскресіння в душі українського народу в найтяжчі, найтрагічніші і найгероїчніші часи перетворювалася на молитву і пісню. Саме молитва і пісня рухала цим народом, вселяла віру в його світле майбутнє», – сказав Блаженніший Святослав.

З нагоди відзначення 200-річчя від дня народження Михайла Вербицького і 150-ї річниці першого публічного виконання національного гімну голова Львівської ОДА Олег Синютка зачитав звернення Президента України.

У вітальному слові керівник області зазначив: «Двісті років з нами людина-душпастир, син свого народу. 150 років з нашим народом його безсмертний твір, якому судилося стати славнем вільної та незалежної України. Ми повинні гордитися тим, що маємо такого пращура».

Олег Синютка також висловив вдячність полякам, які достойно оберігають прах українського генія. «Це підкреслює те, що нашу спільну історію і спільне майбутнє ми повинні творити в об’єднаній Європі», – зазначив керівник області.

Воєвода Підкарпадського Воєводства зачитала листа від Президента Польщі Броніслава Коморовського.

На завершення відбулося покладання квітів, вінків, лампадок до могили о. М. Вербицького, зокрема і вінка від Президента України.
Опісля відбувся концерт біля каплиці-пантеону за творами композитора за участі духового оркестру Академії сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного, народної академічної хорової капели ім. Павла Чубинського (м. Київ) та муніципального чоловічого хору «Каменяр» (м. Стрий Львівської області). Зокрема, пролунав державний гімн України у виконанні духових оркестрів України та Польщі.