Блаженніший Святослав: Освячуючи для нас води, Господь закликає оновити наше християнське життя
  • Пон, 19/01/2015 - 17:33

Ми потребуємо державного і суспільного оновлення. Дуже часто оновлення називаємо необхідністю реформ у нашій країні, боротьбою з корупцією, хабарництвом. Але ми повинні зрозуміти, що силу і здатність усе це здійснити ми можемо отримати тільки від Бога. Бо оновлення і відродження не походить від людини, а від Бога, який себе людині уділяє. Про це сьогодні на Богоявлення Господнє говорив Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час Архиєрейської Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

У своїй проповіді до вірних Блаженніший відзначив, що одною з дуже важливих прикмет, про які ми читаємо в книгах Священного писання про нашого Бога є те, що наш Бог є об’явленим. І сьогодні Христова Церква святкує одне з найбільших християнських свят Богоявлення Господнє.

Проповідник пояснив, що наш Господь не забажав бути захованим Богом, незнаним для людини. Він першим робить крок до людини і об’являє їй себе. «Навіть коли ми вживаємо слово «таїнство», говорячи про Господа Бога, то це не означає, що Господь Бог приховує щось від нас про себе. А навпаки – те, що людина не може збагнути, бо воно виходить поза рамки її людського життя і уявлення, у те життя Господь людину втаємничує. Відкриває перед нею своє Таїнство», - розповів Предстоятель.

Сьогодні Господь Бог над Йорданом відкриває перед людиною Таїнство Пресвятої Трійці. «»Сьогодні ми бачимо Сина Божого, який входить в Йорданські струї. Бачимо Духа Святого, який у вигляді голуба ширяє над водною стихією. Чуємо голос Отця, який відкриває нам наче особисту таємницю спілкування зі своїм улюбленим Сином. Каже: Це Син мій улюблений, у Ньому моє вподобання. Тому Церква сьогодні прославляє нашого з вами Бога як Бога об’явленого над Йорданом», - зазначив Глава Церкви.

За словами Блаженнішого, сьогодні Господь Бог перетворює Йорданську купіль у купіль перемоги. Сьогодні у водах Йордану гине ворог людського роду, гине злий дух і всяке зло, яке тримає нас у своєму рабстві. «Освячуючи для нас води Господь Бог закликає нас оновити наше християнське життя. Бо всі ми перейшли в купіль відродження і оновлення, якою є святе Таїнство хрещення», - пояснив проповідник.

Після завершення Божественної Літургії вірні на чолі з Блаженнішим Святославом вийшли на «український Йордан» - Дніпро. «Для того, щоб у серці нашої Батьківщини поблагословити купіль перемоги. Щоби черпати з цієї освяченої води силу. Силу, якою ми зможемо відробитися в Божественній благодаті», - зазначив святитель.

Глава Церкви побажав усім і кожному з нас, щоб сьогоднішнє свято стало святом нашого відродження, оновлення і перемоги. Щоб цією йорданською водою ми освячували свої серця і душі, домівки, наші міста і села. «Нехай цей український Йордан понесе цю освячену воду на Південь України, до Чорного моря. Нехай очистить усяке зло і лихо, яке сьогодні напастує на Україну. І таким чином дасть нам своє освячення і просвіщення», - побажав Предстоятель.