Блаженніший Святослав ознайомився із процесом створення першого пам’ятника патріарху Любомирові Гузару
  • Срд, 12/08/2020 - 21:45

12 серпня 2020 року Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав разом із єпископом-помічником Київської архиєпархії владикою Йосифом Міляном ознайомились із завершальним процесом створення пам’ятника світлої пам’яті патріарху Любомиру кардиналу Гузару.

Нагадаємо, що праця над спорудженням пам’ятника ведеться на виробничій базі фірми Ігоря Давидова «САЯМАТ», що на Київщині. Авторами витвору мистецтва є відомі скульптори Олесь Сидорук і Борис Крилов. Встановлять його в місті Вінниця, у парковій зоні поблизу храму Покрову Пресвятої Богородиці УГКЦ. Автор цієї ідеї – владика Йосиф Мілян та о. Григорій Рогацький, ВС.

На сьогоднішній зустрічі обговорили деталі, згідно з якими закінчать етап спорудження кінцевих форм пам’ятника. У розмові з митцями Глава УГКЦ зазначив, що це буде перший у світі пам’ятник патріарху Любомирові Гузару. За словами Предстоятеля Церкви, це – особлива місія скульпторів, яка ще більше приближуватиме глядачам життя та постать Блаженнішого Любомира.

«Дякуємо вам, що взяли на себе таку відповідальність. Творячи цей пам’ятник, творимо майбутнє нашого народу. Бо без пам’яті немає народу. Пам’ять захищає нас від злого та мотивує творити добро. Пам’ять формує націю, не дає забути своїх героїв, на чиїх подвигах вчиться майбутнє покоління. Адже діти і молодь повинні формувати свою духовність на доброму фундаменті», – наголосив Предстоятель УГКЦ.

Блаженніший Святослав також зауважив, що Божа пам’ять вічна. Бог пам’ятає вічно, адже імена наші записані на небі. Натомість людська – коротка, тому маємо докладати максимум зусиль, щоб пам’ять про великих мужів нашого народу була належно збережена. Адже це буде запорукою щасливого майбутнього покоління, що підростає.

Коментуючи працю скульпторів, Глава УГКЦ зауважив, що їм вдалося зберегти глибокі людські риси Блаженнішого Любомира. Фізіологічно руки священника у скульптурі важко передати. Адже його руки – це особливий спосіб проповіді.

У пам’ятнику руки Блаженнішого спочилі на посоху… Спочилі від праці, втомлені від хвороби, важкі з віком. Ці руки монаха-студита працювали в городі Кастель-Гандольфо, ці руки не боялися господарської праці. Руки, які благословили свій народ, у яких спочивав Спаситель. Ці руки роздавали джерело безсмертя – Прествяту Тайну Євхаристії.

Блаженніший Святослав додав, що у скульптурі також непросто передати очі, які не бачать. Але митцям це вдалося. Адже попри заплющені очі, його очі промовляють.

Владика Йосиф Мілян додав, що людина, яка знається на іконографії, може у скульптурі Блаженнішого Любомира прочитати богослов’я рук. Адже існує ціла наука про те, наскільки важливі руки. На прикладі ікони Матері Божої Одигітрії (вказуюча дорогу), руки стають для Божого Сина троном, опорою. Рука оберігає… Руки Богородиці приголублюють, додають впевненості та комфорту. Інша рука показує на Свого Сина: «Це мій син, а ваш Бог». Так і руки Блаженнішого Любомира у скульптурі вчать нас глибини його праці, любові та віри.

На закінчення зустрічі митці на згадку подарували Блаженнішому Святославу мініатюрну копію пам’ятника Блаженнішого Любомира Гузара.

Додамо, що кожного останнього дня місяця у храмі Покрову Пресвятої Богородиці УГКЦ у Вінниці звершують особливу Божественну Літургію. Цю Службу священники моляться у наміренні всіх тих, хто допомагає у спорудженні пам’ятника Блаженнішому Любомирові Гузару. «Служба Божа – це наша подяка Господеві за жертводавців, благодійників, активних і небайдужих людей, готових прилучитися до "Великого". Це також наш спільний спогад про патріарха, мудрого і люблячого сина України, який закінчив свій земний шлях саме в останній день травня 2017 року», – повідомляють у парафії.

Підтримати проєкт можна за реквізитами:

- гривні: 5168 7574 0178 0160 (Гривні UAH Приват, Рогацький Василь Іванович)
- долари: 4149 4991 2522 1422 (USD, ROHATSKYI VASYL),
CORRESPONDENT ACCOUNT – 0011000080
INTERMEDIARY BANK: JP MORGAN CHASE BANK SWIFT CODE: CHAS US 33
IBAN - UA693052990000026207873344131
- євро: 5168 7427 2851 4351 (EUR, ROHATSKYI VASYL),
CORRESPONDENT ACCOUNT - 400 8867004 01
INTERMEDIARY BANK: Commerzbank am Main Germany SWIFT CODE: COBADEFF
Контактний телефон: +380982596625 (о. Григорій Рогацький).