Блаженніший Святослав подякував митрополитові Стефану (Сороці) за жертовне служіння на престолі Філадельфійської митрополії
  • Срд, 13/06/2018 - 14:35

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав привітав архієпископа і митрополита Філадельфійського владику Стефана (Сороку) із завершенням каденції його служіння та виходом на емеритуру.

З цієї нагоди в Філадельфійській митрополії у неділю, 10 червня, було відслужено подячний молебень до Матері Божої за віданні роки служіння владики Стефана.

“Бажаю особисто та від імені Синоду Української Греко-Католицької Церкви щиро подякувати Вам за жертовне — упродовж сімнадцяти років — служіння на престолі Філадельфійської митрополії Української Греко-Католицької Церкви. Передусім складаю вдячність милосердному Господу, який, покликавши Вас на цей відповідальний уряд, обдарував множеством своїх благодатей, які Ви щедро примножили у своєму служінні”, — зазначив у листі до владики Стефана (Сороки) Предстоятель УГКЦ.

Глава Церкви впевнений, що історія Філадельфійської митрополії назавжди запам’ятає і плекатиме тверде переконання: щоб зберегти себе як Церкву в непростих умовах еміграції — потрібно вміти бути собою. На його думку, владика Стефан (Сорока) показав на власному прикладі, як потрібно підтримувати тісний зв'язок із матірньою Церквою в Україні.

“Ви були чи не найбільшим жертводавцем і постійним ревнителем відновлення діяльності Греко-Католицької Церкви на Батьківщині. Завдяки Вашій допомозі ми втішаємося десятками відновлених церков, монастирів, каплиць, в яких довіку лунатиме молитва за жертводавців”, — переконаний Глава Церкви.

Він також додав, що йому важко оминути увагою активну участь владики Стефана (Сороки) у діяльності Синоду Єпископів УГКЦ та безумовний авторитет серед владик, що сприяло прийняттю багатьох важливих рішень для добра нашої Церкви.

“Дякую Вам за весь Ваш труд, молюся, щоб Ваше подальше служіння було благословенним і мирним, але воднораз прохаю Вас: діліться своїм великим життєвим та адміністративним досвідом зі своїм наступником. Вірю, що у Вашій особі він знайде доброго порадника і ревного молільника за успішний розвиток Філадельфійської митрополії”, — подякував Блаженніший Святослав.

Нагадаємо, що 29 листопада 2000 року Іван Павло II призначив єпископа Стефана (Сороку) архієпископом і митрополитом Філадельфійським УГКЦ.
А 27 лютого 2001 року чин введення владики Стефана (Сороки) на митрополичий престол Філадельфії здійснив Верховний Архієпископ Любомир (Гузар). 16 квітня 2018 року папа Франциск прийняв зречення владики Стефана (Сороки) з уряду архієпископа і митрополита Філадельфійського і призначив апостольським адміністратором вакантного осідку владику Андрія Рабія, дотеперішнього єпископа-помічника Філадельфійської архієпархії.