Блаженніший Святослав: «Покора – це не самозаперечення, а здатність визнати правду перед Господом»
  • Срд, 18/12/2019 - 13:07

Покора – це не самозаперечення. Покора – це не плекання комплексу провини чи неповноцінності. Покора – це здатність визнати правду, зокрема перед Істиною. Ми, як християни, віримо, що Істиною є Господь. А для того щоб я справді міг бути свобідним, я мушу бути покірним і визнати, що є добрим.

На цьому наголосив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав у прямому ефірі програми «Відкрита Церква». Співрозмовником Предстоятеля стала головний редактор Київського бюро «Радіо Свобода» Інна Кузнецова.

«Для того щоб зростати й досягнути певного рівня зрілості, я повинен навчитися чомусь одному казати «так», а іншому – «ні». Бо якщо ти не вмієш говорити «ні», то твоє «так» тоді нічого не варте. Адже коли хворий хоче одужати, то він мусить визнати наявність хвороби, тобто мусить упокорити себе перед цим фактом. І лише тоді він може звільнитися від хвороби», – зазначив духовний лідер греко-католиків.

На запитання, чи часто йому доводиться говорити «ні», Блаженніший Святослав відповів: «Абсолютно, зокрема собі. Наприклад, коли ти вибираєш щось одне, то багатьом іншим можливостям мусиш казати «ні». Ми повинні справді вміти вибирати і за наш вибір нести відповідальність».

Під час розмови про відповідальність і покірність журналістка Інна Кузнецова заговорила й про зміни, які відбуваються в Церкві. Вона згадала про ситуацію, яка нещодавно сколихнула користувачів соцмереж та ЗМІ, – йдеться про те, що у Львові нещодавно відбувся постриг у монахині молодої дівчини («У Львові відлучений від Церкви священник посвятив у монахині дівчину у весільній сукні», – передає ZAXID.NET. – Ред.).

«Чернецтво – це покликання та особистий вибір. Якщо молода дівчина робить свідомий і добровільний вибір для того, щоб своє життя посвятити тільки Богові, то вона має на це право і його потрібно шанувати. Однак коли вона зробила цей вибір, то тут є певні правила, певний шлях і дорога. Коли хтось готується до чернецтва, то для того щоб хтось міг пережити цей обряд чернечого постригу, людина мусить бути належним чином підготовлена, розуміючи правила цього життя, що далі її чекає, які необхідні кроки вона має перед цим і згодом зробити тощо. Я вважаю, що коли ми зрозуміємо суть того, що побачили люди, тоді вповні можна буде зрозуміти зміст того вчинку. Тому ніхто насильно не має права змусити щось зробити, чи якусь сукню одягнутися, чи потім її змінити», – підкреслив архиєрей.

Блаженніший Святослав сказав, що про цю ситуацію нічого не знає, тому прокоментував лише вчинок постригу дівчини у весільній сукні, і що цей момент її життя виявився публічним.

Він згодом додав: «Очевидно, що Ісуса Христа не можна назвати багатоженцем. Це, напевно, говорить той, хто не вповні розуміє зміст християнської віри, яким є наш Спаситель. Бо кожна людська душа прагне поєднатися з Богом. Він є союзником нашого щастя. Тож кожна особа створена для того, щоб досягнути повноти життя. Вразило всіх те, що, мабуть, уперше всі кроки цього обряду – монашого постригу – потрапили в соціальні мережі. Тож я всіх запрошую! Приходьте і будьте свідками складання вічних обітів нашими хлопцями і дівчатами. Нехай, можливо, цей крок буде таким «знаком запитання» для суспільства. Адже це не втрата свободи, а один із способів її реалізувати. Як бути свобідним у певний, я б сказав, інший спосіб від інших людей».