Блаженніший Святослав пояснив, як ватиканська дипломатія допомагає досягнути миру в Україні
  • Срд, 02/02/2022 - 16:51

Дипломатія Ватикану у конфліктах – посередництво, створення майданчиків для переговорів, досягнення мети «м’якими» методами, без гучних заяв. Папа Франциск переймається ситуацією в Україні, але, керуючись цими принципами, не може відкрито стати на нашу сторону, пояснив в інтерв’ю ZN.UA Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

«Я маю нагоду регулярно спілкуватися зі Святим Отцем. І можу запевнити, що він дуже уважно відстежує події, які відбуваються в Україні. Він постійно питає і себе, і мене: чим я можу допомогти Україні?» – сказав Блаженніший Святослав.

Конкретні дії й жести з боку Папи на підтримку України робляться постійно і мають свою мету – привернути увагу світової спільноти до питання України, дати поштовх для дій політиків, інформувати світову спільноту за посередництвом Ватикану.

«Папа такі жести робив, робить і буде, я впевнений, робити, – підкреслив Блаженніший Святослав. – З самого початку війни – хочу ще раз нагадати – він оголосив збір по всіх парафіях Європи для допомоги постраждалим від війни в Україні. І тут навіть йдеться не про те, скільки там зібрали. Йдеться про привернення уваги світу до України, до того, що тут іде війна. Найближчі помічники Папи постійно відвідують Україну – зокрема, на День незалежності вже вдруге до України приїздив державний секретар Ватикану. Місія папських посланців різнопланова й не завжди потрапляє на камери. Вони не лише зустрічаються з чиновниками чи беруть участь у якихось публічних акціях, – вони зустрічаються з різними людьми, збирають різні думки з різних джерел, вивчають ситуацію всебічно.

Крім того, Папа виконує величезну посередницьку роботу. Всі зв’язки, досвід і потуга ватиканської дипломатії спрямовані на одну мету – досягнення миру. Церковна дипломатія має власний стиль – вона базується на конкретних контактах і справах, які не завжди афішуються. "Нехай твоя права рука не знає, що робить ліва", – такий стиль дипломатії часом дає значно більший ефект, ніж публічна дипломатія або якісь декларації. Було дуже багато моментів, коли Святіший Отець переймався конкретними долями – полонених, заручників. Наприклад, я особисто передавав йому справи наших моряків, котрі потрапили в полон у Керченській протоці. Передавав з рук у руки. Папа взяв це досьє під пахву і... Ми до кінця не знаємо, що сталося далі, які механізми були задіяні, але наші хлопці, Богу дякувати, вдома. І таких випадків налічується багато.

Зрештою, ви самі бачите й чуєте, що Папа постійно згадує про Україну. А коли "Папа згадує" – це означає, що про нас згадує весь світ».

І хоч дипломатія Ватикану не дозволяє робити прямі заяви політичного характеру, Папа і його представники, у рамках своїх компетенцій, впродовж усіх років війни говорили і про суверенітет та недоторканність кордонів України, і про право України на оборону.

«Ще 2014 року до України приїздив особистий представник Папи архиєпископ Відня кардинал Шенборн, – пригадує Блаженніший Святослав. – Тоді саме в розпалі була військова операція на Сході, ще не було "мінських домовленостей". І він сказав – сказав від імені Папи, – що Україна має право і обов’язок оборонятися. Апостольська Столиця чітко говорить про суверенітет і недоторканність кордонів України. Такі меседжі звучали неодноразово.

Я розумію, всім нам хотілося б, аби Святіший Отець відверто пристав на наш бік. Але це неможливо. Це засадниче правило ватиканської дипломатії: Папа Римський ніколи не пристає на той чи інший бік конфлікту. Треба це розуміти. Папа не може прийняти наш бік не тому, що ми неправі. А тому, що це позбавить його можливості бути посередником і таким чином виконувати миротворчу місію».

Також Глава УГКЦ поінформував, що ведеться робота, щоб очікуваний візит Папи Франциска в Україну в цьому році відбувся:

«Ми би дуже хотіли, аби Святіший Отець особисто відвідав Україну. Я говорив про це з ним особисто в листопаді і невдовзі сподіваюся знову бачитися з Папою та обговорювати це питання. Поки що можу сказати, що ми над цим працюємо. Сподіваюся, до цієї праці долучиться й держава. Нарешті призначено посла України у Ватикані, і разом ми зробимо все, від нас залежне, аби візит відбувся. Це був би жест на підтримку нашого народу».