Блаженніший Святослав привітав рух «Віра і Світло» в Україні із 25-річчям
  • Птн, 29/06/2018 - 16:43

28 червня 2018 року, в Києві при Патріаршому соборі Воскресіння УГКЦ, з благословення Блаженнішого Патріарха Святослава відбулось святкування 25-річчя руху «Віра і Світло» в Україні.

З цієї нагоди Глава УГКЦ написав вітального листа до усіх учасників спільноти: «Рух «Віра і Світло» повторює жести тих, хто з вірою долав великі відстані, щоб бути з нашим Спасителем. Сьогодні ви, паломники, приїхали з різних куточків України, щоб зустрітися з Ісусом. Місцем зустрічі ви обрали Патріарший Собор у древній столиці, де наші прадіди вперше Його зустріли і прийняли», – йдеться у листі.

У зверненні також написано: «Дорогі наші та Христові друзі – особи з особливими потребами, для вас «Віра і Світло» – місце зустрічі з ласкавим, милосердним Богом, – Богом любові, котрий полюбив нас ще перед нашим народженням, навіть перед самим створенням світу. Його краса й диво виявляються в кожній людині як у Божому творі».

Предстоятель УГКЦ звернувся зі словом також до батьків особливих дітей: ««Віра і Світло» дарує вам певність, що ваша дитина є люблена Богом і Церквою, що в Церкві завжди знайдеться для неї місце. Ваша жертовна любов і терпеливе несення життєвих хрестів є для всієї Церкви великим даром і свідченням віри».

Окрім цього, Блаженніший Святослав зауважив, що спільнота є прекрасною школою самовідданої любові: ««Віра і Світло» показує вам справжню любов, – любов, яка не погорджує, не принижує, не заздрить, а приймає і дарує себе, тішиться, адже «більше щастя – давати, аніж брати» (Ді. 20, 35)! Спільноти потребують вас, молодих! А молодь легко знаходить своє місце між батьками та друзями. Це бажання бути разом є утвердженням любові».

Окремо Глава УГКЦ звернувся до священиків: «Дорогі капелани, ви в спільноті є служителями, які являють усім членам руху Ісуса, лагідного і сумирного серцем. Спільнота так потребує вашого батьківського супроводу, так потребує «доброго пастиря». Друзі, батьки, приятелі дуже люблять своїх капеланів. Кожен із вас їм дуже потрібний, вони хочуть, щоб ви були поруч. Таке служіння вимогливе, але воно явно свідчить про Добру Новину, що Господь близько. Це прекрасно, коли душпастир любить особу з розумовою неповносправністю і вірить у її духовний поступ – спроможність перебувати з Богом. Це прекрасно, коли капелан допомагає тим батькам, які іноді відчувають провину чи біль через неповносправність своєї дитини, – коли показує їм, що Господь, довіривши їм саме цю дитину, не карає їх, а навпаки, обдаровує незвичайним покликанням! Капелан є особливим учителем для молоді, який бачить у простих та найменших обличчя Бога. Спільнота, в якій немає капелана, відчуває брак любові, брак живої присутності Христа насамперед у Святій Сповіді та Божественній Літургії», – йдеться у зверненні.

Наостанок Патріарх звернув увагу на девіз прощі «Радість у Господі – це наша сила» (Неєм. 8, 9-10): «Справді, батьків, друзів, приятелів і капеланів «Віри і Світла» можна впізнати здалеку – вони радісні, усміхнені та безпосередні. Вони вже не бояться нелегкого паломницького шляху, не звертають уваги на свої болі та трудноті, бо бачать Господа, який присутній у кожному, особливо в найслабших, тих, хто поруч. Тільки з радістю можемо йти за Ісусом шляхами Євангелія. Це сила, яка допомагає нам прийняти запрошення «Іди за Мною». Ви не тільки прийняли це запрошення, а й уже 25 років здійснюєте його – ходите з Христом, разом і з Ним у Його стражданнях і в радості Воскресіння», – наголосив Отець і Глава УГКЦ.

Прес-служба Київської архиєпархії