Блаженніший Святослав про Євроінтеграцію
  • Пон, 30/09/2013 - 14:54

Коментуючи для «Живого.ТБ» можливе підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС, Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, зауважив, що це буде історична подія для України та українського народу. На його думку, підписання цього документа можна прирівняти до зустрічі президентів у Біловезькій пущі, яка поклала край існуванню Радянського Союзу як імперії комуністичної влади.

«Актом підписання Угоди про асоціацію з ЄС наша незалежність буде утверджена. Тому релігійна спільнота, зокрема глави християнських Церков та релігійних організацій, не можуть стояти осторонь цієї дискусії», − додав він. Ідеться про світоглядні моменти усвідомлення незалежності українського народу і держави, яка буде мати визнану європейську ідентичність.

Як сказав Глава УГКЦ, у тексті Угоди буде сказано про те, що Україна – це держава із європейською ідентичністю. Тож підписанням цього документа Україна не так входитиме в Європу, як, радше, буде до неї повертатися. Адже через історичні події Україна була відчужена від європейського цивілізаційного континенту. «Сьогодні ми, як незалежна держава, повинні відкрити своє європейське коріння. Ми повертаємося до свого коріння та своєї ідентичності як незалежна держава, - повертаємося до своєї європейської сім’ї народів», − додав він.

Наостанок Верховний Архиєпископ УГКЦ зазначив, що «дорога України до Європи − це дорога розвитку і утвердження демократії в українському суспільстві». 

Як ми повідомляли, 30 вересня 2013 року оприлюднено Звернення Церков і релігійних організацій до українського народу щодо дискусії про європейські цінності в Україні.

 

Департамент інформації УГКЦ