Блаженніший Святослав: «Проблема, коли політик себе декларує християнином, а у своїх рішеннях чинить так, ніби Бога немає»
  • Срд, 03/04/2019 - 13:05

Політик у своїх духовних потребах повинен бути щирим і свідчити про це своїми справами, а не лише словами. Політики в Церкві мають черпати цінності, а не покращувати свої рейтинги.

На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав в інтерв’ю для «Укрінформу», відповідаючи на запитання: «Як журналістам довести, що консерватори мають право на лідерів, які проявляють релігійність? Хіба не нормально: є кандидати в президенти для київпрайдів, а є для віруючої частини суспільства?»

Предстоятель УГКЦ вважає, що на політика потрібно дивитися передусім як на людину, яка має не тільки свої матеріальні та психічні, а й духовні потреби. «Я думаю, що проблема щодо політика виникає тоді, коли він стає нечесним. Коли він одне говорить, а інше робить; коли він з одного боку себе декларує християнином, а в особистих чи державницьких рішеннях чинить так, ніби Бога немає; якщо він любить Господа Бога і свого ближнього тільки один день на тиждень, а в інші дні і Бога, і ближнього зневажає, тоді кажуть, що він фарисей, або неправдомовець», – переконаний духовний лідер греко-католиків.

За його словами, ми так само можемо ставитися негативно до певних проявів релігійності серед політикуму, коли ті чи ті політичні сили або навіть державні мужі намагаються інструменталізувати релігію для своїх цілей.

«Той політик, який намагається використати нагоду, щоб підняти свій рейтинг і завоювати більше голосів чи більшу популярність у суспільстві, банально використовує і Церкву, і військо, і добровольців-волонтерів для своїх вузькополітичних цілей», – заявив Глава Церкви.

І згодом додав: «Ми завжди розуміємо суспільство передусім як якийсь дуже важливий громадський організм. Громадянське суспільство, активне і розвинене, є необхідним, я б сказав, материнським підґрунтям суспільства і держави. І ось ми, як Греко-Католицька Церква, себе усвідомлюємо саме частиною цього громадянського суспільства. Громадянське суспільство, коли є таким материнським середовищем, має зродити здорових політиків, зродити справжній автентичний політичний процес, зродити активних громадян - будівничих своєї держави. Має надати певні здорові правила для державної економіки. Якщо немає цього громадянського суспільства, тоді все інше насаджується десь згори або з чужого центру. Ось тому Церква вважає себе частиною громадянського суспільства і має за завдання виховати активних чесних політиків, бізнесменів, громадських активістів, тих, які справді будуть розбудовувати всі інші частини суспільного, державного механізму, що його ми називаємо Українською Державою».

На думку Глави УГКЦ, роль і місце Церкви є життєво важливим для держави, але вона мусить мати межі своєї компетенції. Він стверджує, що Церква повинна надавати суспільству, державі, політикам, бізнесменам певний ціннісний фундамент, а не сама замість політиків займатися політикою.

«Церква сьогодні не повинна брати участі в політичному житті, тому ми декларуємо себе активними громадянами. Ми усвідомлюємо себе активними членами громадянського суспільства. Церква – це таке материнське лоно, що зроджує цінності й здорових відповідальних громадян і діячів для своєї держави, але безпосередньої участі в політичному процесі не бере і ніколи не хоче бути одержавленою Церквою, яка б ставала інструментом для якогось світського політичного буття. І є інший сценарій для Церкви, яка починає служити не Богові, а державі: вона раніше чи пізніше буде приречена на загладу», – зауважив Блаженніший Святослав.