Блаженніший Святослав проголосив документ про підготовку кандидатів до священства в УГКЦ
  • Срд, 27/10/2021 - 19:52

Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав підписав Декрет про проголошення документа «Підготовка кандидатів до священства в УГКЦ з урахуванням викликів та особливостей сучасної культури».

«Формація майбутніх священнослужителів – це одне із важливих і доленосних завдань Церкви. Адже від того, наскільки зростуть душпастирі в людському, пастирському, інтелектуальному та духовному вимірах, залежить її майбутнє. Це стане мірилом здійснення завдання, яке поставив перед своїми учнями Ісус Христос – іти і навчати всі народи (пор. Мт. 28, 19)», – йдеться у декреті Глави Церкви.

 

ДЕКРЕТ

проголошення документа

«Підготовка кандидатів до священства в УГКЦ
з урахуванням викликів та особливостей сучасної культури»

Вих. ВА 21/311

На славу Святої, Єдиносущної, Животворної і Нероздільної Тройці,
Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь

Отець і Глава

Української Греко-Католицької Церкви

СВЯТОСЛАВ

Формація майбутніх священнослужителів — це одне із важливих і доленосних завдань Церкви. Адже від того, наскільки зростуть душпастирі в людському, пастирському, інтелектуальному та духовному вимірах, залежить її майбутнє. Це стане мірилом здійснення завдання, яке поставив перед своїми учнями Ісус Христос — іти і навчати всі народи (пор. Мт. 28, 19).

Для ефективної підготовки кандидатів до священства Синод Єпископів УГКЦ, який відбувся 30 березня — 29 вересня 2021 року Божого у форматі онлайн, затвердив документ «Підготовка кандидатів до священства в УГКЦ з урахуванням викликів та особливостей сучасної культури» (Постанова № 20).

Завершуючи передбачену правом процедуру, відповідно до норми кан. 112 Кодексу канонів Східних Церков, ми, владою нам даною,

проголошуємо документ

«Підготовка кандидатів до священства в УГКЦ
з урахуванням викликів та особливостей сучасної культури»

і постановляємо:

впровадити його в законну силу через два місяці від дня електронного опублікування цього законодавчого документа на офіційному вебсайті Української Греко-Католицької Церкви (ugcc.ua) (див. кан. 15 Канонів партикулярного права УГКЦ).

Текст цього документа має бути також опублікований у «Благовіснику Верховного Архиєпископа Української Греко-Католицької Церкви».

† СВЯТОСЛАВ

о. Микола Сулима,

канцлер Курії
Верховного Архієпископа УГКЦ
Дано в Києві,
при Патріаршому соборі Воскресіння Христового,
у день Святого апостола Якова Алфеєвого,
22 жовтня 2021 року Божого

На офіційному сайті УГКЦ опубліковано 22 жовтня 2021 року Божого.

 

Документ «Підготовка кандидатів до священства в УГКЦ з урахуванням викликів та особливостей сучасної культури» затвердив Синод Єпископів УГКЦ, який відбувся 30 березня – 29 вересня 2021 року Божого у форматі онлайн (постанова №20). Завершуючи передбачену правом процедуру, Глава УГКЦ проголосив цей документ, постановивши впровадити його в законну силу через два місяці від дня електронного опублікування цього законодавчого документа на офіційному вебсайті Української Греко-Католицької Церкви.

Сам документ складається з передмови владики Богдана Данила, голови Патріаршої комісії у справах духовенства УГКЦ, Послання Блаженнішого Любомира Гузара до священників,  дияконів та семінаристів 2009 року.

Також у тексті є загальний вступ, в якому розповідається про формування священничих покликань, зокрема про джерела для програми священничого виховання УГКЦ, роль єпархіального єпископа та родини у формуванні священничих покликань та про супровід церковної спільноти.

Другий розділ розповідає про процес прийняття кандидатів до семінарії, зокрема про необхідність підготовчого курсу, норми зарахування кандидатів до семінарії, норми відрахування із семінарії та процес написання та зберігання характеристики семінариста.

У третьому розділі семінарія представлена як виховна спільнота. Автори документа приділили увагу і питанням загальнолюдського, духовного, інтелектуального та душпастирського виховання семінаристів.

Четвертий розділ документа розповідає про постійне виховання священників. «Церква безмежно вдячна всім учасникам благородної справи виховання священників. Вона впевнена, що ця місія успішно продовжуватиметься у третьому тисячолітті. Синод Єпископів сподівається, що видання нової редакції документа "Напрями підготовки кандидатів до священства в УГКЦ" слугуватиме цій меті. Христос, Добрий Пастир, завжди кличе людей іти за Ним: "Ідіть за Мною, Я вас зроблю рибалками людей" (Мт. 4, 19)», – пишуть владики в документі.