Блаженніший Святослав проголосив святого Івана Павла ІІ покровителем польсько-українського примирення
  • Срд, 11/10/2017 - 14:53

У Римі молебнем до святого Йосафата на гробі святого Івана Павла ІІ в базиліці святого Петра у Ватикані 11 жовтня 2017 року розпочались урочистості з нагоди вручення Нагороди примирення 2017 Капітули польсько-українського поєднання. Молебен очолив Глава УГКЦ Блаженніший Верховний Архиєпископ Святослав Шевчук, який при цій нагоді проголосив святого Івана Павла ІІ «покровителем польсько-українського примирення». З Блаженнішим Святославом співслужили о-др. Стефан Батрух, душпастир УГКЦ з Любліна, що очолює Фундацію духовної культури пограниччя, та о. Ґенезій Віомар, ЧСВВ, Протоархимандрит  Василіянського Чину святого Йосафата. Молебен відслужено українською, польською, англійською та італійською мовами.

У проповіді Глава УГКЦ коротко згадав шляхи польсько-українського примирення, започатковані Папою Іваном Павлом ІІ, зокрема, 30-ту річницю зустрічі в Римі представників Єпископату Польщі та Синоду Греко-католицької церкви (8 та 17 жовтня 1987р.), під час якої, вперше після ІІ світової війни, офіційно проголошено Декларацію про польсько-українське прощення та примирення. Блаженніший Святослав урочисто проголосив святого Івана Павла ІІ небесним покровителем «духовного шляху польсько-українського примирення».

Капітула польсько-українського поєднання була створена 2000 року з благословення Блаженнішого Любомира Гузара та Митрополита  Перемисько-Варшавського, архиєпископа Йоана Мартиняка й Кардинала Генрика Ґульбіновіча, при Екуменічному домі соціальної допомоги Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії в Пралківцях (Польща). Капітулу покликано, щоб створити нову модель польсько-українських стосунків і поширювати цінності, які єднають ці два народи. До її складу входить багато відомих особистостей з України й Польщі, а також представники греко-католицького й римо-католицького єпископатів.

Капітула нагороджує особистості та установи, які своєю діяльністю включаються в процес порозуміння між народами Центрально-Східної Європи, в особливий спосіб, між поляками та українцями. Першу нагороду – статуетку сплетених квітів волошки й маку, які символізують народи, поєднані спільною історією, – було вручено Папі Іванові Павлові ІІ у Ватикані, чергову у 2001 р. під час Його візиту до України. Волошка та мак ростуть поряд, з однієї землі, і часом мають переплетене коріння, що символізує стосунки поляків і українців. Коли представники секретаріату Почесної капітули зустрічалися у Ватикані з Папою Іваном Павлом ІІ, вручаючи йому нагороду, Святіший Отець пожартував: «Звідки ви знаєте, кому яка квітка належить?»

Починаючи з 2003 року нагородами Капітули польсько-українського примирення були удостоєні ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Іван Вакарчук і професор Єжи Ключковський, відомі історики й публіцисти Микола Рябчук і Яцек Куронь, а також українсько-польський батальйон, що виконує миротворчу місію у колишній югославській провінції Косово, журналіст Павел Смоленські й історик мистецтва Іван Возницький, колишній міністр закордонних справ РП Даніель Ротфельд та академік Національної академії наук України Ярослав Ісаєвич, а також редакційні колективи «Тиґодніка повшехного» з Кракова та «Критики» з Києва, відомий польський режисер Єжи Гоффман і визначний український актор Богдан Ступка та інші журналісти, суспільні діячі, історики, режисери, артисти, редакції газет, культурні установи, президія Конференції Єпископату Польщі, католицькі інформаційні агенства.