Блаженніший Святослав разом з єпископами Східних Католицьких Церков Європи зустрівся з Патріархом Лісабону
  • Птн, 21/10/2016 - 09:44

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав разом з єпископами Східних Католицьких Церков Європи, які прибули до Португалії, зустрівся з Патріархом Лісабону кардиналом Мануелем Клементе, президентом Єпископської Конференції Португалії. У зустрічі також взяв участь Префект конгрегації Східних Церков кардинал Леонардо Сандрі.

"Ваші Церкви і ваші люди стали нам дійсно близькими. Сьогодні ми вас знаємо не тільки тому, що вас чули, а тому що бачили вас і пізнали ваших людей, разом з вами ділили і радість, і сум. Ваші Церкви - це благо для всіх нас. Ми відчуваємо ваше свідоцтво життя, праці, відкритості", - зазначив Патріарх Лісабону.

Він відзначив, що для Португалії проблема міграції дуже близька. "У світі проживає 15 млн португальців, які теж шукають кращого життя. За останні роки багато молодих португальців поїхали до США. Віддалення від батьківщини призводить до складних ситуацій і Церква має підтримати тих, хто зіткнувася з такою проблемою. Церква має нести Христа в усьому світі і бачити в міграції нові можливості", - наголосив Префект конгрегації Східних Церков.

Кардинал Мануел Клементе відзначив, що кілька десятків років тому до Португалії прибуло багато українців і греко-католицька спільнота дуже добре прижилася і інтегрувалася в португальське середовище. "І їх присутність є позитивом для нашої країни", - зауважив Патріарх Лісабону. І додав: "Ми знаємо, чому ваші люди покидають свою землю. Тому що вони перебувають в тяжких умовах: корупція, відстунітсь праці, нестабільність. Ми не повинні забувати про те, що відбувається в Україні, ми знаємо про війну і велику кількість біженців. Будемо сподіватись, що мирні угоди зможуть вирішити цей конфлікт", - зазначив кардинал.

У свою чергу Блаженніший Святослав підкреслив, що зустріч єпископів Східних Католицьких Церков Європи - це нагода поділитися "досвідом, болем і надіями".

"Ми в Португалії з особливої причини - ми в духовному паломництві до нашої Богородиці.
Ми прийшли до неї і хочемо попросити у Господа і Богородиці: як ми можемо бути пастирями для наших емігрантів в Європі?" - відзначив Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав підкреслив, що феномен міграції є випробуванням, але водночас і благословленням. "Наша Церва переживає цей феномен більше 100 років, і сьогодні УГКЦ - глобальна Церква, яка має свої структури в різних країнах", - зазначив Предстоятель УГКЦ.

Від імені УГКЦ Блаженніший Святослав подякував Патріарху Лісабону за гостинність.

"Не лише через те, що прийняли нас як паломників. Ви також є добрим пастирем і для українців греко-католиків на вашій землі. Дякую вам за прийняття, гостинність, опіку над вірними. Сьогодні нас в аеропорту зустрічали представники нашої української спільноти.

І один пан сказав: нас називають заробітчанами, а ми є місіонарями, тому що хочемо показати обличчя нашої Церкви у цьому місті, у цій краіні. Це сильні слова. Наші вірні - не лише об'єкт Євангелізації, а також активні діячі нової Євангелізації", - наголосив Блаженніший.

Він відзначив, що учасники зустрічі як пастирі зібралися, щоби розібратися з феономеном еміграції. "Ми маємо відповісти на питання: як ми можемо допомогти? Як ми мусимо виконувати обов'язок душпастирської опіки тим людям, які мешкають поза своєю територією? Інтеграція, а не асиміляція - на мою думку, це має бути логікою душпастирської опіки", - наголосив Отець і Глава УГКЦ.

Після промови Блаженніший Святослав подарував Патріарху Лісабону Катехизм УГКЦ "Христос - наша Пасха" португальською мовою і ікону Фатімської Богородиці.  "Ця ікона народилася у Донецьку, який зараз окупований. Наш священик о. Тихон Кульбаба був заручником, два тижні пробув у полоні і просив передати її вам", - сказав Глава УГКЦ, звертаючись до кардинала. "Нехай Богородиця буде надією українського народу, щоби зло було переможене святістю!" - підкреслив Предстоятель УГКЦ.

У зустрічі єпископів Східних Католицьких Церков Європи, яка відбуватиметься у Фатімі 20-23 жовтня, беруть участь представники Вірменської, Білоруської, Болгарської, Грецької, Італо-Албанської, Греко-Мелхітської, Греко-Мелхітської Польської, Румунської, Словацької, Угорської, Маронітської, Сирійської Церков. УГКЦ представляє на зустрічі найбільшу делегацію у складі 22 єпископів на чолі з Предстоятелем Блаженнішим Святославом.