Блаженніший Святослав розповів, як формував свою першу парафію у Греції
  • Пон, 14/05/2018 - 09:52

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав зустрівся з українською громадою Афін і поділився своїми спогадами, як він формував на цій землі першу українську спільноту.

“Перша парафія - це як перше кохання. Потім можуть бути різні обставини, різні парафії, різні обов’язки, але цей перший досвід пережиття і вислів любові, яка пронизує тебе наскрізь і якої ти ділишся з іншими, ти ніколи не забудеш, і всі інші події у своєму житті завжди співставляєш з тим першим досвідом”, - зазначив Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ розповів, що на початку 90-х приїхав на навчання до Рима, і до них на студії час від часу доїжджав священик з Афін і розповідав про українців Греції.

“Після Пасхи 1998 року, коли отець Сергій і отець Атаназій відкрили велику кількість наших жінок в Афінах, Блаженніший Любомир (він тоді ще не був Главою Церкви, а був єпископом-помічником) скерував мене сюди. Я приїхав з окремим листом до владики Анаргіроса на Різдво, яке тут святкують за Григоріанським календарем 25 грудня, щоби розпочати пастирську діяльність. І думаю собі: “Боже, куди я їду? Мови не знаю, людей не знаю, що то буде...” – ділився спогадами Блаженніший.

Патріарх відзначив, що владика Анаргірос справді є батьком української громади у Греції. “Він прислав свого диякона автом на летовище, і ми з ним не могли ніяк знайти спільної мови. Я до нього говорив старогрецькою, а він з мене сміявся, але привіз мене сюди і так я потрапив до цього дому. 25 грудня ми відслужили першу Літургію у маленькій каплиці у цьому домі. Я би вас просив зайти до тієї каплиці, подивитися, бо це була перша катедра греків-вигнанців 20-х років з-під Константинополя, які пережили свою трагедію виселення”, - відзначив Глава і Отець УГКЦ.

Патріарх розповів, що збирав українських жінок у спільноту у два способи. “Місцеві священики дали мені номери телефонів і я почав дзвонити на кожен номер, щоби особисто запросити на першу Літургію. До речі, серед нас є учасники нашої першої Літургії, які прийшли сюди 25 грудня 1998 року. Ми відслужили Різдвяну Літургію і я зрозумів, що наша парафія 25 грудня Різдва не святкує, що це був так би мовити “холостий виступ” з мого боку, що тут парафію треба починати за Юліанським календарем, яким живе українська Церква в Україні. Більше того, саме у цей день нашим жінкам давали найбільше роботи – щось приготувати і прибрати хату для грецької родини, для їхнього свята”, - розповів Блаженніший.

І відзначив, що другий спосіб – це було відвідування парків, в яких він шукав українських жінок, що приїхали на заробітки.

“Після першої зустрічі з тими жінками, які прийшли на Літургію, я відразу зрозумів, що тут Церква і парафія не має бути тільки місцем звершення богослужінь, вона має бути матір’ю і вчителькою”, - підкреслив Патріарх.

Він зауважив, що бачив українських жінок-заробітчанок по різних місцях і пригадував слова Ісуса Христа, який плакав над Єрусалимом: “Єрусалиме, Єрусалиме ... скільки разів я хотів зібрати дітей твоїх, як квочка збирає курчат своїх під крила”. “І для мене образ цієї квочки - це образ душпастиря у діаспорі, який покликаний збирати, не питаючи, звідки ти приїхав, легально чи ні, чи хрещений у Православній Церкві чи в Католицькій. Не питаючи, але пригортаючи”.

“Я тоді відкрив для себе це одну цікаву дійсність: наші українці у Греції шукали можливості творити якісь спільноти. Я почув, що видається часопис українською мовою, бо тоді не було Інтернету і соцмереж, познайомився з пані Галиною Маслюк і ми домовилися, що я приїду на Пасху 1999 року, але потрібно добре поінформувати людей, тож вона напише оголошення. А я приїхав раніше і писав на аркушах  А4 українською мовою, що тоді-то відбудеться Літургія і власноруч ходив розвішував ті оголошення. Так я збирав наших людей. І я би сказав, що наша парафія справді відбувалася, коли була Літургія на Пасху 1999 року”, - ділився спогадами Блаженніший Святослав.

Він зауважив, що під час навчання у Римі продовжував доїжджати до Афін, а після завершення навчання у червні 1999 року з радістю повернувся до Греції і служив там майже півроку. “Це був дуже цікавий час. Я дуже інтенсивно тоді працював з Блаженнішим Любомиром і питався його: Владико, що ви хочете від мене? В ті часи у нашій Церкві богословів було дуже мало і я мусив їхати до України і займатися богословською наукою, вихованням майбутніх священиків, але ми намагалися зробити все, щоби сюди до Греції приїхав священик настало”, - розповів Патріарх.

Глава УГКЦ відзначив, що дивлячись на специфіку душпастирства у Греції, він зрозумів, що тут потрібно творити інші структури і без сестер справа не піде. І наголосив, що сестри Василіянки зіграли велику роль у становленні української церковної громади в Афінах.

Також, підкреслив Блаженніший, Української Церкви і української спільноти не було б у Греції насамперед без віруючих жінок, чоловіків і дітей.

“Через те, що ви так потребуєте Бога - це історія Божої присутності тут між вами. Хтось з вас сьогодні тут згадував, що я постійно намагався вас переконати в тому, що Бог вас любить. І я вам дякую, що ви в це повірили і відчули. І як ви змінилися після того, як повірили! У вас все гарно склалося і з документами, і з працею. Це видимий знак невидимої Божої дії”, - наголосив Глава і Отець УГКЦ.

Він зауважив, що будучи молодим священиком не мав жодної стратегії формування та розвиту парафії і підкреслив, що рушієм молодих душпастирів, які служили для українців на міграції, був внутрішній компас любові.  “Цей компас любові дає нам надію і силу. І після 20 років ми можемо сказати: те, що ми робили, було правильним. Парафія створила школу, але школа потім врятувала парафію. А що буде з цією парафією через 20 наступних років, яка у нас стратегія? Ми сюди приїхали з владикою Йосифом (Міляном) і  працівниками ПМВ, щоби вам ніколи не забракло священиків, щоби вони були добре приготованими, навченими до місійної праці, знали мови - це те, чого нам бракувало. Але ми всі не маємо права загубити той головний компас. Давайте будемо разом йти за тим компасом, щоби українська Церква ще не одне 20-річчя проіснувала на цих теренах, служачи Богові і своєму народові!”  –закликав присутніх Блаженніший Святослав.

Нагадаємо, Блаженніший Святослав і делегація ПМВ на чолі з владикою Йосифом Міляном прибули до Греції на святкування 20-річчя заснування української церковної громади в Афінах.