Блаженніший Святослав (Шевчук) говорить правду світській владі
  • Нед, 09/03/2014 - 14:42

Глава Української Греко-Католицької Церкви дає таке свідчення віри, яке дав Блаженний Іван Павло II. Під час розпалу громадянської, політичної, а тепер вже й міжнародної кризи в Україні Глава УГКЦ є відважним свідком, який постійно твердить про моральний закон, права людини та соціальне вчення Католицької Церкви.

Церква повинна захищати мир і справедливість, подібно як Блаженний Іван Павло II підтримував рух солідарності у своїх пастирських візитах до рідної Польщі, яка в той час була під комуністичним режимом. Так само, як і польський Папа, який своєю першою енциклікою «Redemptor hominis» звертався не тільки до католиків, але й «до всіх чоловіків та жінок доброї волі», Блаженніший Святослав зробив спільну Заяву спільно із очільниками трьох Православних Церков України, баптистів, лютеранів, єврейських та мусульманських громад, які є членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організації (ВРЦіРО). ВРЦіРО, як відомо, діяла в якості посередника між української владою і «євромайданівськими протестувальниками» на Майдані Незалежності у Києві.

В цей самий час, Предстоятель УГКЦ старанно проінструктував своїх священиків про межі пастирського служіння активістам та участю них самих в цих мирних демонстраціях. Тому 19 лютого він видав принципи, якими греко-католицькі священнослужителі повинні керуватися в такому служінню, підкреслюючи роль священика, який має бути слугою передавання віри,  «образу Христа - Доброго Пастиря, який присутній і діє серед свого народу». Так як члени духовенства є «обличчям Церкви», вони повинен сповняти своє покликання відповідно до її вчення. Таким чином, головний обов’язок душпастиря є голошення Христового Євангелія, Таїнств, молитовне провадження вірних та служіння потребуючим: "Церква є активним учасником соціальних неполітичних процесів, тому священик не має право бути лідером політичних дій чи виголошувати політичні промови."

"Покликання пастора - у всіх щоденних питаннях не відмовитися від вірних і бути з ними",- наголосив Верховний Архиєпископ УГКЦ. Варто зазначити, що 25-27 лютого 2014 року в Яремче, що на Івано-Франківщинні, з ініціативи УГКЦ відбувалося навчання для греко-католицьких священиків, що готуються стати військовими капеланами. Крім цього, Блаженніший Святослав написав листа Міністру оборони України, в якому пропонував служіння свого клиру, в разі, якщо це буде необхідно.

Один із чудових дарів Івана Павла II, як духовного провідника, була його здатність надихнути і переконати слухача, що його чи її молитва може змінити ситуацію, навіть якщо сили противника переважаючі. Блаженніший Святослав сприяв аналогічним перетворенням українських протестувальників на Євромайдані. У своєму Пастирському посланні на Великий піст він написав до вірних: «Складні часи можуть настати для нас. Ми повинні бути готовими до економічних жертв, які вимагатимуть терпіння та наполегливості з нашого боку».

Врешті-решт, як показує в біографії Папи Івана Павла II Джордж Вайгель, Святіший Отець обійшов бюрократію Державного Секретаріату і його встановлену «Східну політику» (політика, що провадилася східним комуністичним блоком) і захопив нові можливості для морального переконання та міжнародної дипломатії в боротьбі проти атеїстичного матеріалізму і політичного гніту. Блаженніший Святослав, виступаючи в ефірі державного телебачення, неодноразово заявляв, що «потрібно використовувати будь-яку можливість для мирного врегулювання конфлікту…Проте кожен громадянин повинен бути готовим стати на захист незалежності та суверенітету України».

На відміну від деяких експертів, які вважають, що потрібно поділити українську державу на «Східну російськомовну» і «Західну україномовну», Глава Церкви закликає до національної єдності. «Ми - різні, але ми не розділені», - так вважає він, кажучи про різні мови, етнічні групи і релігії, що притаманна нації, що налічує 44 млн. 60 000 громадян. Протягом останніх трьох з половиною місяців він постійно співпрацював з іншими релігійними лідерами в Україні, що входять до складу ВРЦіРО, яка не тільки стала миротворцем, але й рішуче виступила проти сепаратистської пропаганди.

Останніми тижнями Глава УГКЦ проводить дипломатичні перемовини із релігійними і світськими лідерами світу. В одному з листів, який було надіслано Католицькій Єпископській Конференції Європи, Сполучених Штатів Америки і Канади (де є великі громади емігрантів українців), а також Англіканському примасу і Генеральному секретарю Всесвітньої лютеранської Федерації, він просить їх бути солідарними з українцями у молитві, за Україну, яка бореться за суверенітет. В іншому листі до високопоставлених чиновників ЄС, він закликав їх не допустити, щоб «центр Європейського континенту – Україна - була знищена".

В цих зусиллях, Блаженніший Святослав виступає найперше як пастир. Його вчення не визначається, націоналізмом чи перебільшеним патріотизмом, а мотивується силою благочестя і турботою про благо Церкви і про загальне благо.

Michael J. Miller, «The catholic world report»

Переклала Руслана Ткаченко

Джерело: http://news.ugcc.org.ua