Блаженніший Святослав у день Покрови поєднав у молитві на вервиці Київ, Мельбурн, Рим, Люрд і Вінніпег
  • Птн, 15/10/2021 - 11:30

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у день свята Покрови Пресвятої Богородиці очолив молитву на вервиці, в якій поєдналися Україна, Австралія, Італія, Франція і Канада. В Мельбурні молитву на вервиці провадив владика Микола Бичок, в Римі – о. Дмитро Кудін, в Люрді – о. Михайло Романюк, а в Вінніпезі – владика Лаврентій Гуцуляк. Така глобальна молитва відбулася з нагоди першої річниці молитовної ініціативи Живого ТБ», – «Вервиця єднає».

На початку молитви Блаженніший Святослав відзначив, що ми сьогодні за юліанським календарем святкуємо свято Покрови Пресвятої Богородиці, а також День захисників і захисниць України, нашої Вітчизни.

«У це свято сама Мати Божа вчить нас молитися. Бо як каже це свято, сама Пречиста Діва Марія прийшла до свого переляканого народу, особисто покрила його святим покровом і разом з ним і за нього молилася Господеві. Саме це видіння побачив сьогодні преподобний Андрій», – сказав Предстоятель УГКЦ.

І саме сьогодні, додав Блаженніший Святослав, у це Богородичне свято, свято опіки Божої Матері над нами, над нашим народом, над нашою Церквою ми дякуємо їй за те, що ось уже рік вона вчить нас молитися.

Адже саме рік тому в УГКЦ започаткували молитву на вервиці, яка відбувається щодня в онлайн форматі і у якій єднаються молільники з різних частин світу.

«Ми дякуємо Господу Богу, – наголосив він, – що впродовж цього року ми були об'єднані в молитві. Ми разом з Богородицею і через неї молилися до нашого люблячого Господа. Ми хочемо подякувати за всі благодаті, які ми отримали впродовж цього року. Року, який був, можливо, одним із найважчих в історії сучасного людства».

Давайте сьогодні разом з Богородицею, закликав Глава Церкви, відмовимо оцю вервицю, – вервицю, яка єднає усіх дітей нашої Церкви в Україні і на поселенні сущих.

«І давайте віддамо під її покров нашу Церкву, наші парафії, наші родини. Усіх тих, хто найбільше потребує Божого милосердя», – додав Предстоятель.

Тоді Блаженніший Святослав помолився першу десятку вервиці. Відтак наступні десятки із розважанням над світлими таїнствами почергово молилися владика Микола з Мельбурна, о. Дмитро з Рима, о. Михайло з Люрду і владика Лаврентій з Вінніпегу.

На завершення молитви Предстоятель УГКЦ склав щиру подяку усім тим, хто упродовж року єднався у спільній молитві. «Пречиста Діва Марія вчила нас молитися, а Її вервиця була тим способом, який допомагав нам пережити ті важкі, непрості часи. Водночас ця молитва нас об’єднала де б ми не були: чи в Україні, чи далеко від рідної Батьківщини. Ця молитва давала нам сили, підносила на дусі, давала нам здоров’я душі і тіла. Цією молитвою ми заступалися за найбільш потребуючих, за тих, які втрачали надію, знаходилися на смертному ложі, за тих, які боролися з цією новітньою хворобою», – сказав Блаженніший Святослав.

«Рік завершився, але молитва продовжується», – наголосив Глава УГКЦ і попросив усіх, словами апостола Павла, «молитися безнастанно».

Приємно відзначити, що наживо у цій молитві взяла участь 21 тисяча молільників.