Блаженніший Святослав у Дніпрі освятив храм Святого Миколая Чудотворця
  • Пон, 19/12/2016 - 21:50

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 19 грудня 2016 року в місті Дніпро освятив новозбудований храм УГКЦ, присвячений Святому Миколаю Чудотворцю.

У своїй проповіді до вірних Предстоятель Церкви зауважив, що освячення цього храму є історичною подією.

«Хоча храм збудований у чудовому гуцульському стилі, але буде дверима до зцілення для всіх мешканців цього південно-східного краю України. Невипадково ми його посвятили святому Миколаю Чудотворцю. Бо цей храм є невід’ємною частиною благодійної соціальної місії служіння нашої Церкви на цих теренах. Цей храм сьогодні отримає Карітас Донецького екзархату», – сказав Блаженніший Святослав.

Говорячи про діяльність БФ «Карітас», проповідник сказав, що коли ми чуємо сьогодні слова про блаженства, які проголошує Ісус Христос, усі вони в унікальний спосіб записані в історії цієї благочинної церковної організації.

«Скільки людей були голодними, але через служіння Карітасу Донецького екзархату отримали можливість дістати найнеобхідніші речі для свого існування. Скільки людей тут, у новому осідку Донецького екзархату, отримали можливість вилити свій жаль і були почуті. Тут їхні сльози були втерті.

Окремо Глава Церкви відзначив служіння керівника БФ «Карітас-Донецьк» у Дніпрі. «Наш отець Василь Пантелюк, – зазначив Блаженніший Святослав, – поєднує в собі всі ті дари, усі елементи, про які нині чуємо в Христовому Євангелії, які бачимо в особі святого Миколая. Скільки людей отримали звільнення від нечистих духів завдяки молитвам отця Василя. Скільки голодних, скільки потребуючих, скільки засмучених знайшли в нього розуміння. А відтак можна було допомогти в реальний, видимий спосіб тим, хто потребував підтримки. Тому ми можемо сьогодні дякувати Господу Богу за те, що сила благодаті Святого Духа, яка колись виходила з нього, і сьогодні так щедро роздається».

Предстоятель вважає, що новоосвячений храм буде ще одним інструментом, як послужити всім тим, хто шукає і потребує зцілення, відновлення цілісності життя, здоров’я та особи.

«Сьогодні просимо Небесного Спасителя, аби кожен з нас став добрим співпрацівником у поширенні Божого Царства на землі. Щоб кожен з нас отримавши зцілення, міг його роздавати іншим. Ми сьогодні просимо у святого Миколая, аби всі люди, які так терплять, особливо наші воїни, яким тут, у Дніпрі, рятують життя, за молитвами святителя Миколая Чудотворця через служіння у Христовій Церкві могли отримати дар зцілення», – сказав Глава УГКЦ.

«Коли ми сьогодні, – продовжив проповідник, – вдивляємося в обличчя Христове, вдивляємося в образ і служіння святого Миколая, бачимо, що ця благодать, це служіння, яке вони хотіли принести людині, не мають жодних меж. Любов Божа не має меж. Вона сильніша і за мій гріх, і за моє невірство, і за мою хворобу, і за мою неміч. Ця любов і благодать Божа не має меж, ані мовних, ані етнічних, ані релігійних. Тут Ісус Христос через слуг у своїй Церкві хоче послужити кожному потребуючому. Тут нікого не питають, до якої Церкви ти ходиш, яку релігію сповідуєш. Тут бачать голодного, потребуючого, і це вже достатньо, щоб відкрити тій людині доступ до Божої любові, до зціляючої благодаті Духа Святого».

«Нехай християнське служіння ближньому єднає всіх нас, різні Церкви і конфесії України. Нехай християнське служіння ближньому стане сьогодні новою ідеєю єднання України. Нехай святий Миколай буде взірцем для кожного з нас, аби сила Божої любові могла дійти до найвіддаленіших кутків нашого суспільства», – побажав Блаженніший Святослав усім і кожному з нас.

Відтак владика Степан (Меньок), Екзарх Донецький, який співслужив із Блаженнішим Святославом, відзначив, що йому приємно бачити тут багато людських облич, котрі приходили до храму Святої Покрови в Донецьку. «Наче повертається той час, коли ми могли разом збиратися. Без храму ми не маємо спільної молитви і не маємо Євхаристії, яка нас усіх об’єднує», – сказав єпископ.

У новозбудований храм з Італії привезли мощі святого Миколая, до яких вірні зможуть приклонитися.