Блаженніший Святослав у Мінську зустрівся зі священиками Білоруської Греко-Католицької Церкви
  • Чтв, 05/10/2017 - 09:56

У рамках свого візиту до Мінська з 27 вересня по 1 жовтня 2017 року для участі в щорічній Пленарній асамблеї Ради Єпископських Конференцій Європи Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, зустрівся із греко-католицькими священиками Білорусі. Для спілкування з Главою УГКЦ до Мінська приїхали представники духовенства Білоруської Греко-Католицької Церкви з різних регіонів країни.

Ще напередодні, під час зустрічі Ради Єпископських Конференцій Європи з Президентом Білорусі Олександром Лукашенком, Блаженніший Святослав у своєму виступі сказав: «Сьогодні я тут для того, щоб не тільки брати участь у цій конференції, а й щоб зустрітися з нашими братами греко-католиками Білорусі, підтримати їх і зробити все для того, щоб взаєморозуміння і співпраця між Церквами була основою гарного майбутнього наших країн, наших народів і Церков».

Священики БГКЦ ознайомили Блаженнішого Святослава з різними душпастирськими ініціативами та обставинами їхнього служіння. Зі свого боку Предстоятель УГКЦ висловив їм слова визнання і підтримки їх ревного душпастирського служіння.

«Ваша мати – Київська Церква – засвідчує вам своє вболівання за вас, ваші парафії і вашу Церкву. Моїм бажанням є, щоб між нами розвивалася якнайтісніша співпраця задля спільного блага», ‒ сказав Блаженніший Святослав.

Він розповів священикам про стратегію розвитку УГКЦ «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом» і висловив запрошення широко користати із напрацьованих програм, ініціатив задля оживлення і розбудови парафій БГКЦ.

Також Глава УГКЦ сказав, що Київська Трьохсвятительська духовна семінарія готова приймати на навчання семінаристів з Білорусі, адже «ця семінарія створена у відповідь на душпастирські потреби Східної, Південної і Центральної України, які сьогодні є подібні до обставин у Білорусі».

Учасники зустрічі сприйняли візит Предстоятеля УГКЦ з великою радістю і вдячністю, як дорогоцінний момент, який зміцнює віру, надію і любов до рідної духовної спадщини.

Департамент інформації УГКЦ

Білоруська Греко-Католицька Церква

Під час Другої світової війни Греко-Католицька Церква в Білорусі була знищена, а в комуністичний період заборонена. У 1990 році вона відновила офіційну душпастирську діяльність. 11 березня 1990 року в Мінську (у невеликому римо-католицькому храмі на кладовищі) відбулася перша Божественна Літургія в Білорусі.

У вересні 1990 року у Мінську була зареєстрована перша після Другої світової війни греко-католицька парафія в Білорусі парафія Святого праведного Йосифа.