Блаженніший Святослав у Варшаві зустрівся з Маршалками Сейму та Сенату Польщі
  • Птн, 28/06/2013 - 21:37

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) 28 червня Варшаві провів зустріч з Маршалком Сейму Республіки Польща Евою Копач та з Маршалком Сенату РП Богданом Борусевичем.

Нагадаємо, що візит Глави УГКЦ до Польщі пов'язаний з вшануванням пам’яті 70-их роковин жертв злочину на Волині. «Вірю, що цей візит буде значним кроком, що всі слова і дії призведуть до того, що історія буде переказана правдиво й точно, - сказав Маршалек Копач. Інформує про зустріч прес-служба канцелярії Сейму.

"Як люди віруючі, як християни, мусимо засвідчити нашу віру, щоб наше минуле не випромінювало негативних емоцій. Важливо, щоб промовляли не наші емоції, а наша християнська совість", - наголосив Предстоятель УГКЦ під час зустрічі з Маршалком Сенату.

Головною темою зустрічі зі спікером Парламенту Польщі було питання польсько-українського примирення в контексті 70-их роковин Волинської трагедії. Ева Копач та Глава УГКЦ погодилися, що постійно потрібно підтримувати зусилля щодо примирення та діалогу країн, церкви та суспільства.

«Нас об’єднує трагічна історія, але думаючи про сьогодення, ми повинні також пам'ятати про минуле», - сказав Блаженніший Святослав. Він закликав, щоб «спільний діалог був формою спільної терапії, яка лікує рани минулого».

Глава Церкви також висловив повагу до польського народу та подякував за прийом і позитивний перебіг свого візиту до Польщі.

У ході зустрічі також обговорили документи пам'ять волинських злочину і його жертв. Спікер Парламенту висловив вдячність за спільну Декларацію з нагоди 70-их роковин трагедії на Волині, яку підписали сьогодні представники УГКЦ та РКЦ Польщі та України.

«Декларація є вираженням того, що справа польсько-українського примирення є дуже важливою справою», - наголосив Блаженніший Святослав. Він також запевнив, що Декларацію буде прочитано у церквах в Україні й поширено в українському суспільстві.

Ева Копач згадала також про поточну роботу над проектом резолюції Сейму щодо Волинської трагедії. Вона підкреслила, що обговорення цього проекту викликає багато емоцій, як у Польщі, так і в Україні. «Хочемо, щоб цього року ювілей урочистостей пройшов у атмосфері примирення, на основі історичної правди і відповідного вшанування жертв», - заявила Маршалек Сейму.

Ева Копач також звернулася з проханням до Глави УГКЦ спорудити в Луцьку хрест у пам'ять про Волинську трагедію. Вона також запропонував організувати в Польщі та Україні виставку, що показала б дій двох країн, які вжиті для польсько-українського примирення, у тому числі ініціативи бл. Папи Івана Павла II.

Спікер польського Парламенту висловила подяку Блаженнішому Святославові за підтримку польської меншини у Львові, яка отримала від місцевої влади ділянку під будівництво польського дому.

У зустрічі також взяли участь віце-спікер Сейму, польський співголова Парламентської Асамблеї та України Цезарій Грабарчик, голова Комісії національних та етнічних меншин Мирон Сич, глава канцелярії Лех Чапля та посадові особи УГКЦ: Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук, архиєпископ Іван Мартиняк, Митрополит Перемишльсько-Варшавський, архиєпископ Ігор Возьняк, Митрополит Львівський, архиєпископ Володимир Війтишин, Митрополит Івано-Франківський, архиєпископ Василь Семенюк, Митрополит Тернопільсько-Зборівський.

 

Департамент інформації УГКЦ