Блаженніший Святослав у Велику п’ятницю: Думають, що вбивають Україну, а натрапляють на самого Сина Божого
  • Птн, 14/04/2017 - 18:13

Сьогодні ми разом з Христом бачимо, що жертва наших воїнів, плач і ридання наших матерів, біль і рани наших дітей є пасхальними. Цей момент в історії України стає просто поворотним моментом нашої з вами української історії.

Про це говорив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Велику п’ятницю під час виставлення Плащаниці.

Пояснюючи вірним, що трапилося в цей день, проповідник відзначив, що у цю п'ятницю Бог захотів стати жертвою. «Жертвою пасхальною, аби увібрати в себе усе зло, увесь гріх цього світу і у своєму тілі в момент смерті на хресті це зло перемогти і знищити. Тому хрест сьогодні із знаряддя мук і смерті перетворився на знак і прапор перемоги. Бог захотів померти на хресті, Бог захотів себе принести в жертву задля спасіння людини», – розповів Блаженніший Святослав.

Хто сьогодні помирає на хресті?.. «Дуже подібне запитання, – сказав Глава Церкви, – ставить сьогодні світ щодо України. Запитують, а що сьогодні діється в Україні? І ми сьогодні кажемо світові, що Україна є сьогодні жертвою, жертвою несправедливої агресії».

«Ми питаємо себе сьогодні: Боже, а де Ти є, коли нас убивають?, – вів далі Глава Церкви, –де Ти є, коли наші матері щодня приймають загиблих своїх синів і їх складають до гробів? Боже, де Ти є, коли ми бачимо скалічених дітей, коли бачимо переламані долі мільйонів? Думають, що вбивають Україну, а натрапляють на самого Сина Божого, який сьогодні вкотре, можливо, разом з нами приносить себе у жертву. Коли питають нас сьогодні, що діється на нашій землі, ми кажемо, що в Україні і що з Україною розпинають Сина Божого».

Але розп'яття Христа, наголошує духовний лідер греко-католиків, Його смерть у тілі нашої України не є кінцем! «Ми сьогодні поклали нашого Спасителя до гробу. Але гробні печаті не є кінцем цієї пасхальної події. Ось буквально за кілька днів – на третій день, сам Господь плач усіх, які сьогодні Його ховають, на радість перемінить. І ми сьогодні цитуючи нашого Спасителя, який лежить у гробі, віримо і знаємо, що сьогоднішня Великодня п'ятниця України обов'язково завтра переміниться у пасхальний день, воскресіння і радість. Що у своєму розп’ятті наш біль, наш смуток перетворить на радість воскресіння», – наголосив Блаженніший Святослав .

«Тому сьогодні вкладаючи нашого Христа до гробу, ми його просимо, покажи нам Твоє славне на третій день Воскресіння. Бачачи порожній хрест, відчуваємо, що за кілька днів побачимо порожній гріб. І з хрестом і у хресті воскресне українська надія, воскресне радість України, воскресне Україна», – запевнив Глава УГКЦ.