Блаженніший Святослав у Вишгороді: “Ми зараз стоїмо перед цією іконою в дуже особливий момент нашої історії”
  • Нед, 19/05/2019 - 20:24

Спаситель приходить до людини для того, щоб її підняти, дати їй силу, зцілити її, повернути її до повноти життя, сповнити всю її надію.

На цьому наголосив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав у проповіді під час Архиєрейської Божественної Літургії в неділю, 19 травня 2019 року, в рамках щорічної Всеукраїнської прощі до собору Вишгородської Богородиці. Маршрут прощі пролягав від Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ у Києві до собору Вишгородської Богородиці УГКЦ у Вишгороді.

“Ми зараз стоїмо перед цією іконою в дуже особливий момент нашої історії. Завтра почнеться (як дехто вважає) новий момент історії незалежної України. Адже новий президент прийде до влади: для когось - нова надія, а для когось, можливо, - це момент великої тривоги і непевності. Мабуть, з вуст Богородиці сьогодні лунають слова: “Не надійтеся на синів людських, у них немає спасення”, - промовив Предстоятель. - Лише та людина, яка вірить в Бога, і яка має надію, має особистий доступ до Воскреслого Христа й може уздоровити, надати світло і надію для народу й суспільства. Тому не від зміни тих чи інших лідерів в кабінетах України прийде надія для усіх нас. Бо надію можемо дати лише ми з вами як віруючі в Воскреслого Христа”, - переконаний духовний лідер греко-католиків.

За його словами, попри сучасний активний розвиток суспільства людина все одно часто відчуває себе самотньою й відкинутою, “не здатною бути джерелом надії, ані для себе, ані для свого ближнього”. Проте добра новина якраз полягає в тому, що джерело надії шукає нас.

“Бог є вірним джерелом надії для безнадійних, а також джерелом зцілення для хворих, воскресінням для померлих й повнотою життя для усіх тих, хто прагне повноти людського щастя”, - підкреслив Архиєрей.

І згодом додав: “Це підняття й вставання розслабленого є предвісником самого Спасителя і начебто промовляє, що Христос воскрес саме для нас, - пояснює Слово Боже на сьогодні Блаженніший Святослав. - Ба більше, Христос воскрес, щоб взяти за руку кожного, хто очікує. Воскресіння само прийшло до того, хто Його чекає, хто Його потребує, хто на Нього сподівається. Христос підносить того чоловіка і наче показує, що не людина і навіть не ангели, а саме Творець першим робить крок на зустріч своєму сотворінню”, - зауважив Глава УГКЦ.

Нагадаємо, що Вишгородська святиня знаходиться на теренах Центральної України, де поступово відроджується Українська Греко-Католицька Церква. Цим відпустовим місцем в УГКЦ пропонують вірним відкрити духовність і християнську віру через призму нашого обряду.