Блаженніший Святослав в Івано-Франківську: Сьогодні є свято перемоги
  • Птн, 22/12/2017 - 12:56

Подія, яку ми сьогодні святкуємо, відбулася в тайні, далеко від свідомості людини, десь у глибині істоти матері Пречистої Діви Марії св. Анни. Але ця подія має вселенське значення. Вона переходить за межі простору і часу, і стає не тільки святом жінки, яка була безплідна, але отримує вістку про те, що вона під серцем носить нове життя. Ця подія є щось більше ніж радість тільки однієї родини Йоакима і Анни, вона має велике значення для мене і для вас, бо має вселюдське, вселенське, історичне значення.

Про це говорив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у п’ятницю, 22 грудня, під час своєї проповіді до вірних у рамках відвідин парафії святих Кирила і Методія, що в Івано-Франківську.

З нагоди завершення Ювілейного року фатімських об’явлень взяли участь у Літургії також Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин, Єпарх Стрийський Кир Тарас Сеньків, а також численне духовенство із Згромадження Воплоченого Слова та священнослужителі Івано-Франківської Архієпархії.

«Для того, щоб ми зрозуміли, чому ми сьогодні через тисячі років після тої події знову її згадуємо і святкуємо, ми повинні прислухатися до Слова Божого. Змістом сьогоднішнього свята є благовість перемоги - перемога добра над злом, перемоги чистоти над нечистю і всім тим, що постає на Бога. Сьогоднішнє свято є свято сили добра», - такими словами звернувся Предстоятель до вірних на початку своєї проповіді.

Глава УГКЦ також звернув увагу на те, що сьогоднішнє свято звертає нам увагу на те, що в лоні св. Анни непорочно зачинається Пречиста Діва Марія. Маючи природніх батьків, будучи зачатою від батька і матері, вона не зазнала над собою влади первородного гріха. Тому в наших піснеспівах ми її величаємо як «Присноблаженную і непорочну».

За словами Блаженнішого Святослава, ця подія була вже благовіщена на зорі людства. Коли наші прародичі вчинили перший в історії гріх, відмежували себе від Бога, почали передавати його нащадкам. Вже тоді, коли Господь Бог виганяв Адама і Єву з раю, показував усю драму відмежування людини від дерева життя, від джерела життя, вже тоді Господь дає людство це перше Євангеліє: «Я покладу ворожнечу між тобою й між жінкою, між насінням твоїм і насінням її. Воно зітре тобі голову, а ти будеш жалити його в п'яту» (Буття 3:15).

«Це протоєвангеліє означає, що як би далеко людина не відійшла від Бога, Він завжди першим буде її шукати. Як би далеко людина не впала в гріхи свої, завжди саме від Бога йде надія на спасіння. Це протоєвангеліє постійно буде повторюватися в історії Старого Завіту. Кожного разу як Ізраїль упадав у гріх, через що був вигнаний із своєї землі, точно так, як Адам і Єва з раю, Господь казав: «Я врятую тебе, я поверну тебе назад до твоєї обітованої землі, бо я є Бог Твій». Ці постійні нагадування людині під час найбільшої її драми – життя без Бога, звершує Господь вже сьогодні, бо приходить на світ нова Єва – Пресвята Богородиця, яка ніколи не була під владою гріха. Тому сьогодні є свято перемоги. Голова змія вже є стерта, бо появилась людина, яка не підвладна гріху, не підвладна дияволу», - зазначив Предстоятель УГКЦ

Проповідник також сказав, що остаточна перемога виявиться в кінці віків, як пише св. Іван Богослов у своєму «Апокаліпсису» про жінку, одягнену в сонце, яка перемагає диявола. Богослови бачать в цій жінці як Пречисту Діву Марію, так і Церкву. Це Боже людство, яке через хрещення, народжується для нового життя.

«Я сьогодні приїхав до вас, щоби урочисто завершити ювілейний рік, присвячений 100-річчю об’явлень Матері Божої у Фатімі. Ми починали цей ювілейний рік там, разом з усіма східними католицькими єпископами Європи. На цю прощу з’їхалися наші прочани, наші емігранти з центральної і західної Європи, які вперше провели свій з’їзд. І там я звернувся до них тими словами, якими Діва Марія звернулась до дітей: «Ви хочете каятись і молити Бога за грішників? Чи ви хочете жертвувати свої діла покути, свої страждання за навернення Росії?» Мої люди сказали мені: «Хочемо!» - поділився спогадами Патріарх.

За його словами, фатімські об’явлення говорять нам про Україну. Пресвята Богородиця попереджали нас про час великої війни, про те, що ці диявольські ідеології, які йшли з Росії, будуть небезпечними усім. Вона просила дітей, щоб вони стали учасниками перемоги добра над злом. І цей заклик стосується абсолютно кожної людини.

«Щоб завершити цей ювілейний рік, я приїхав до вас. Тому що, коли ці обіцянки Пречистої Діви Марії не дійдуть до кожної парафії, коли кожен християнин, кожен українець не пообіцяє Богові і Церкві, що він буде боротися зі злом, коли не стане співучасником боротьби проти зла, - до того часу ми не відчуєм радості перемоги, яку ми уже сьогодні святкуємо», - наголосив Блаженніший.

На думку Глави УГКЦ, вже сьогодні той змій, який нас кусає, який вбиває на Донбасі наших синів і дочок є переможений.

«Нам інколи здається, що добро і правду треба захищати. Нам деколи здається, що неправда і зло є сильнішими. Але, повірте мені, - це є ілюзія, яку навіює нам наш ворог, тому що добро і правда, як світло, яке засвічуємо на свічнику, має свою власну силу, має свою власну перемогу. Добро треба чинити, тоді воно буде світити. Правду треба проголошувати і свідчити. Вона має власну силу перемогти всяку неправду і всяке зло. Живімо в правді, чинімо добро і побачимо його перемогу, його силу!» - заохотив Патріарх.

Варто зазначити, що Блаженніший Святослав привітав усіх з сьогоднішнім святом, особливо ж тих, хто носить ім’я матері Пресвятої Богородиці св. Анни. Він також побажав усім присутнім брати участь в перемозі добра над злом. Цього нас навчить Пречиста Діва Марія, об’явлена в Фатімі, через щоденні жертви, покути, молитву за навернення грішників.

«Берімо участь в перемозі України!», - закликав Глава УГКЦ присутнім.

Після завершення спільної молитви, на церковному подвір’ї відбулось освячення ікони-мозаїки Фатімської Богородиці. Також Патріарх благословив наріжний камінь під будівництво дитячого садочка «Ковчег».