Блаженніший Святослав в Канаді зустрівся із спільнотою Інституту східно-християнських досліджень ім. Митрополита Андрея (Шептицького)
  • Суб, 03/05/2014 - 13:45

«Чому мій перший публічний захід під час цього візиту до Канади відбувається в цьому інституті? Тому що я вважаю, що ми, східні християни, католики і православні, маємо щось цілюще, щоб запропонувати цьому - одному з великих університетів світу. Я вважаю, що Інститут східно-християнських досліджень ім. Митрополита Андрея (Шептицького), який рішуче зарекомендував себе в останні 28 років, прекрасно розташований, щоб зробити таку пропозицію.

Сподіваюся, що в не віддаленому майбутньому ми зберемося знову на аналогічному заході, щоб переглянути ці питання і подивитися, як далеко ми просунулися вперед у реалізації цього бачення», - промовив Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, до спільноти Інституту східно-християнських досліджень ім. Митрополита Андрея Шептицького 2 травня 2014 року, що в Торонто, в рамках свого офіційного душпастирського візиту до Канади.

Додамо, що цього дня Глава Церкви відвідав парафію Святого Великомученика Димитрія у Торонто. Разом з владикою Стефаном (Хміляром), Єпархом української католицької єпархії Торонто і Східної Kанади, та духовенством, Глава Церкви відслужив Молебень, зустрівся з молоддю та дітьми денної школи, що діє при парафії. Він також відвідав резиденцію  для старших парафіян та Дім опіки.

Увечері Блаженніший Святослав відвідав інститутську спільноту. Тут Глава УГКЦ заявив, що вкрай важливо продовжували будувати не тільки церкви, храми, синагоги, а й собори навчання, в яких «закликають людські уми прямувати до абсолюту». (повний текст доповіді).  

Він також поділився думками щодо подій, що відбулися в період з листопада 2013 року до лютого 2014 на Майдані в Києві. «Майдан Незалежності став Майданом людської гідності. Коли ми стояли на своєму Майдані і молися на різних майданах по всій країні, ми не тільки змінили спрямованість протестів на людську гідність, ми помітили, що майдан став місцем новоствореної людської гідності. Ставлення один до одного з любов'ю, з співчуттям, з гідністю: це те, що породжує гідність. Це швидко розмножується…» - промовив він.

А ще Предстоятель Церкви відзначив важливу ознаку Майдану - це "екуменізм в дії": «Коли ми молилися разом на різних мовах і в різних релігійних традиціях, ми відчували присутність Бога. Це не просто наївне переконання, що "Бог на нашому боці, тому ми переможемо". Ні, в цьому досвіді присутності Бога було набагато більше нюансів», - додав він.

Департамент інформації УГКЦ