Блаженніший Святослав віддав український народ під Покров Пресвятої Богородиці
  • Нед, 06/04/2014 - 23:28

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) відновив Акт посвяти українського народу під Покров Богородиці. «Під свій Покров святий, Діво свята, прийми дітей своїх, о, Всеблага», - сказав Предстоятель Церкви.

Відновлення Акту посвяти українського народу під Покров Діви Марії відбувається в складний історичний період українського народу. Так учинив 1037 року князь Ярослав Мудрий, коли нависла загроза для Київської держави з боку кочових племен із південного сходу. Такий крок повторив і Блаженніший Мирослав Іван (Любачівський) на зорі становлення Української держави.

Відновлення Акту відбулося 6 квітня, у п’яту неділю Великого посту, під час Архиєрейської Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, що в Києві.

На переконання Блаженнішого Святослава, відтоді як князь Ярослав Мудрий віддав під Покров Богородиці український народ 1037 року, Діва Марія оберігає нас. «І з того часу тут, у Києві, серед побожних людей існує святе передання, що поки стоїть нерушима стіна Оранти, український народ встоїть на цих святих горах. Бо Покров Пречистої Діви Марії не просто наближає Бога до людини, а людину до Його всемогутнього захисту. Богородиця першою молиться до свого Сина за своїх людей», - вважає проповідник.

Глава Церкви під час проповіді до вірних звернув увагу, що завжди в переломні моменти історії час наче пришвидшується. Те саме ми спостерігаємо й сьогодні в нашому періоді.

«За останні кілька місяців стільки подій сталося, що відчуваємо наче не встигаємо все збагнути. Страх і непевність закрадається в серце українця. Саме в такі переломні моменти історії народу і кожного з нас зокрема Христова Церква завжди підносить свої очі до Матері - Матері Церкви, Матері нашого Спасителя і Матері кожної віруючої особи, до Пречистої Діви Марії», - зазначив Предстоятель УГКЦ.

За словами Глави Церкви, ми сьогодні, як і тисячу років тому князь Ярослав Мудрий, підносимо свої серця до Діви Марії, бо саме вона пояснить і запевнить нас, що Бог є з нами. Саме вона, через своє материнське заступництво, відкриває нам правду про того Бога, який захищає своїх людей, піклується про їхнє життя.

«Ми віримо, що через відновлення цього Акту всемогутній Божий захист торкнеться усіх нас. І ми отримаємо такий захист, який не зможе дати ні зброя, ні дипломатія, ні людська сила», - сказав насамкінець Предстоятель УГКЦ.

Акт посвяти України під Покров Пресвятої Богородиці відбувся в усіх храмах Української Греко-Католицької Церкви в Україні та за кордоном.

Співслужили з Блаженнішим Святославом владика Йосиф (Мілян) і владика-номінант Михайло (Бубній).

Департамент інформації УГКЦ