Блаженніший Святослав відвідав Українську католицьку школу у м. Перт Амбой, Нью Джерсі, США
  • Втр, 17/11/2015 - 16:33

Глава Української Греко-Католицької церкви, Блаженніший Святослав у рамках свого візиту у Вашингтон, США де він разом із предстоятелями інших церков освятив пам'ятник жертвам Голодомору, також відвідав Українську католицьку школу Успіння Пресвятої Богородиці, м. Перт Амбой, Нью Джерсі, США.

Парохіяльна цілоденна початкова школа уже 53 роки існує при парафії Успіння Пресвятої Богородиці у місті Перт Амбой, і на даний час є найбільшою цілоденною початковою школою в Америці. На сьогоднішній день у школі навчаються 170 дітей різних національностей, від садочку до 8 класу. У школі діти вивчають стандартні предмети і також мають ранішню молитву, уроки релігії, української мови та історії. Школою опікуються Філадельфійська Архиєпархія, сестри Місіонерки і отець Іван Турик, який є парохом церкви та адміністратором школи. Отець Іван сповідає дітей, відвідує уроки, а також кожної п’ятниці відправляє Святу Літургію для учнів.

Учителі та учні із нетерпінням очікували на зустріч із Блаженнішим Святославом, бо знали, що почують багато цікавого і повчального. Блаженніший Святослав прибув до школи разом із Архиєпископом Стефаном Сорокою, Митрополитом Філадельфійським та отцем Романом Сверданом. У шкільному залі, духовного главу семи міліонної Церкви по цілому світі зустріли діти у вишиванках і традиційним хлібом-сіллю та віршованими словами привітання. Блаженніший Святослав поцілував хліб та подякував дітям за теплі слова. Особливим дарунком для всіх присутніх була коротка програма яку приготовили учні і учителька Меланія Лоренс у якій вони розповіли про п’ятдесятилітню історію школи, її успіхи та формування християнських моральних цінностей через Католицьку освіту. 

Після завершення програми до дітей із словом звернувся Блаженніший. Він поділився своїми враженнями про освячення пам’ятника жертвам голодомору у Вашингтоні, передав усім учням школи Успіння в Америці вітання від учнів із школи у Зарваниці (Тернопільська область). Діти з неприхованою цікавістю слухали розповідь Блаженнішого про його покликання до священства, найулюбленішу українську страву - борщ, улюблений спорт –футбол, служіння в Україні та Аргентині, зустріч з Папою Франциском, а також задавали різноманітні запитання Українською, Англійською та Іспанською мовами.

Ісус якось казав у Євангелії: "Пустіть дітей, нехай ідуть до Мене, не бороніть їм". Саме ці слова можуть окреслити зустріч Патріарха Святослава із учнями школи, яка проходила в дуже теплій, сімейній атмосфері і на якій наш духовний батько Патріарх не боронив дітям питатися його любі запитання. Діти просили молитися за них і їхніх батьків, задавали багато хвилюючих їх питань і на кожне питання Блаженніший знайшов відповідь. Для кожного знайшлося добре слово, щира посмішка чи порада. Блаженніший Святослав побажав учням в першу чергу зростати у Христі, жити за девізом який поміщений на мозаїці при вході до школи і який звучить так “знати, любити і служити Богові", а також попросив усіх молитися за мир в Україні.

При кінці зустрічі, заключне слово виголосив директор школи Михайло Шпигульський, у якому він подякував Патріархові за історичний візит до школи Успіння Богородиці у м. Перт Амбой. Блаженніший Святослав побажав усім присутнім на зустрічі многая літа та уділив патріарше благословення. Це був справді незабутній час.

о. Іван Турик