Блаженніший Святослав відвідав Українську папську колегію в Римі
  • Срд, 26/02/2020 - 14:40

Зустріч відбулася 25 лютого в Українській папській колегії св. Йосафата.

Глава УГКЦ розповів студентам про Зустріч східних католицьких ієрархів, яка відбулась у вересні минулого року в приміщенні колегії св. Йосафата. «На цій зустрічі ми намагалися представити екуменічну позицію нашої Церкви, а також відчули необхідність створення спільного екуменічного документу Східних католицьких Церков Європи», - розповів Блаженніший Святослав. Цей документ, на його думку, повинен представити Східні католицькі Церкви з нової екуменічної перспективи, «де вони не розглядаються як перешкода чи метод досягнення єдності християн, а як модель християнської єдності». «Я вважаю, що Східні католицькі Церкви повинні свідчити, що єдність з Єпископом Рима не є нищівною, вона не завдає шкоди східній традиції, а навпаки, - доповнює і робить її вселенською».

Цей рік в житті УГКЦ Блаженніштий Святослав назвав «роком глобального соборування». З  26-29 серпня у Львові відбудеться Патріарший собор на тему «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ». Блаженніший Святослав закликав в усіх структурах УГКЦ, і навіть там, де вони ще не створені, провести локальні собори. Спілкуючись із студентами, він запросив їх допомогти Церкві відповісти на три головні запитання цього собору: Хто ми є? Де ми є? Як нам бути разом? «Якщо ми не зрозуміємо, якими ми є, де сьогодні знаходяться наші вірні і як плекати нашу єдність, ми відчуємо кризу покликань до священства».

Різні інституції говорять, що сьогодні дуже важко збирати людей разом. Люди не хочуть бути разом, бо сучасна культура відокремлює людину від людини. Тому вселенське сопричастя є під загрозою. Собор є один з методів, щоб збирати людей разом». Говорячи про стратегію душпастирського служіння, Блаженніший Святослав зауважив: «Раніше наша увага була зосереджена на парафії і парафіяльних структурах. Зараз, натомість, потрібно подивитися, хто ті люди, які творять нашу парафію». В особистісному підході душпастирського служіння, на думку Глави УГКЦ, місія Церкви -  лікування людських ран, зокрема ран ненависті один до одного».

На завершення зустрічі студенти мали нагоду поставити запитання Главі УГКЦ.