«Блаженніший Святослав виявився тим зрілим мужем, котрий був готовий стати до цього діалогу примирення»», - владика Венедикт
  • Пон, 08/07/2013 - 17:52

На прес-конференції у Львові з нагоди оприлюднення звернення Синоду єпископів УГКЦ щодо 70-х роковин Волинської трагедії, владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський, відповів на запитання журналістів про те, який резонанс матиме подія миротворчої зустрічі українців і поляків на тлі загальноцерковному.

Він, зокрема, зазначив, що у справі об’єднання будь-кого, в тому числі Церков, важливі саме зустрічі. «Чим більше ми будемо зустрічатись, контактувати, пізнавати, тим більше будемо об’єднуватись, - зауважує ієрарх і порівнює ці стосунки із людськими, звертаючи увагу, що це «як дружба між людьми, яка стає глибшою, більшою, об’єднує їх, в міру зустрічей і глибшого пізнання одне одного». На переконання єпископа, «це не питання об’єднання – це питання розмови і декларації про ці події».

Продовжуючи тему, владика Венедикт звертає увагу, що зустріч УГКЦ і Польщі була зустріччю в єдиній Церкві. «Коли ми зустрічаємось один з одним, в даному випадку це зустріч в єдиній Католицькій Церкві - греко-католики, римо-католики, – стаємо ближчими одні до одних», - говорить єпископ. Цю думку продовжує п. Мирослав Маринович, віце-ректор УКУ, заявляючи, що «під час зустрічі було очевидно, що це була зустріч між президентом Польщі і Главою УГКЦ, де Блаженніший Святослав виступав майже як партнер чи союзник».

Акцентом подальшої розмови був наголос на тому, що, врешті, прозвучав мужній голос всепрощення, який пролунав не лише від УГКЦ, але й від усього українства, про що висловився владика Венедикт: «Блаженніший мав голос зі сторони України, як українець, як Глава Церкви, бо ніхто з українського боку про це не говорив». Поляки, на переконання ієрарха, сприймають «волинські події», як біль і кривду і хочуть про це з кимось говорити.

«Ми як християни, християни-українці, були свідомі, що якщо ніхто не говорить про це, де задіяні ми, - ми українці, ми поляки, - то глава Церкви почав про це говорити», - наголосив владика Венедикт і підсумував, що «Блаженніший Святослав виявився тим зрілим мужем, котрий був готовий стати до цього діалогу примирення».

Іванна Рижан, для прес-служби Львівської архиєпархії