Блаженніший Святослав закликав до миру й примирення під час пленарної Асамблеї Ради Єпископських Конференцій Європи
  • Пон, 14/09/2015 - 12:19

Як ми вже інформували, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук у суботу 12 вересня  2015 р., виступив під час чергової щорічної пленарної Асамблеї Ради Єпископських Конференцій Європи, яка на запрошення латинського Патріарха Єрусалиму від 11 до 16 вересня проходить у Святій Землі.

Блаженніший Святослав поінформовував про пастирські обставини служіння Церкви в Україні, наголосив на стражданні народу України, на понад мільйоні жертв та мовчанні міжнародної преси. Блаженніший подякував Церквам Європи, благодійній організації «Карітас» за їхню допомогу, одночасно закликаючи підвищити обізнаність щодо триваючого конфлікту та страждань, яких зазнає український народ.

У неділю 13 вересня Глава УГКЦ англійською, італійською, іспанською та української мовою озвучив заклик до миру й примирення, який записав кореспондент Радіо Ватикану Фабріціо Мастрофіні:

Слухаючи вчорашню дискусію, як відповідь на розповідь про душпастирські обставини в Україні, навіть, чуючи слова архиєпископа Пауло Пецці, архиєпископа Москви, тут якраз на Святій Землі, біля Галилейського моря, де Ісус Христос покликав Своїх апостолів для місії проповідування Христового Євангелія, я відчуваю своїм обов’язком звернутися як до українського народу, так і до російського народу із закликом до миру й примирення.

Якось так цікаво стається, що саме цього року ми святкуємо тисячоліття мученичої смерті святих Бориса і Гліба, які були першими плодами хрищення Київської Русі за часів святого рівноапостольного князя Володимира Ми добре знаємо, що Борис і Гліб були вмілими воїнами, вони верталися з боротьби з нападниками, які зі степу нападали на їхню країну, але вони відмовилися вживати зброю проти свого брата Святополка і таким чином померли мученичою смертю. І недаремно Господь Бог так дав нам ласку, що саме цього року ми святкуємо тисячоліття їхньої мученичої смерті. Саме їх народ назвав страстотерпцями, тобто тими, які справді наслідували страсті Христові.

Отож, звідси, із Святої Землі я хочу справді закликати усіх до примирення і до завершення всякого насильства в Україні. Нехай Господь Бог допоможе нам!

Хтось може сказати: «Ну, заклик до миру й примирення під час війни – це якась утопія! Це є щось нереального!» Але подивімся на історію Європи: якраз в часі другої світової війни славні батьки сьогодні об’єднаної Європи – Конрад Аденауер і славний Шуман – якраз почали цей процес примирення між двома воюючими народами.

Отож, нехай Господь Бог нам поможе зупинити війну в Україні силою Христового слова, силою віри в єдине Христове Євангеліє.

Цього року у пленарній Асамблеї Ради Єпископських Конференцій Європи беруть участь  Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, Архиєпископ Петро Мальчук, Ординарій Києво-Житомирський РКЦ, та владика Мілан Шашік, Єпарх Мукачівський.