Блаженніший Святослав закликав громаду м. Львова спорудити пам’ятник Митрополитові Андрею
  • Чтв, 05/09/2013 - 10:48

4 вересня, урочистим відкриттям виставок розпочались святкові заходи з нагоди 100-річчя, відтоді як Слуга Божий Митрополит Андрей Шептицький урочистим актом проголосив передачу Національного музею в дар українському народові.

На цьому святковому заході був присутній Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, Високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський владика Ігор, міський голова Львова, представники влади міста й області, духовенство, мистецтвознавці та інші зацікавлені особи.

Варто зазначити, що в рамках відзначення цієї події організатори підготували 4 виставки: «Пам’яті Митрополита Андрея Шептицького». Пам’ятки зі збірки НМЛ ім. А. Шептицького та колекції музею сакрального мистецтва імені Антона Петрушевича Львівської митрополії УГКЦ.

«Покров Пресвятої Богородиці: твори ХV–ХІХ ст. зі збірки Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького».

«Історико-документальна виставка: Віра Свєнціцька (1913–2013) – відомий дослідник давньоукраїнського мистецтва».

«Бібліографічна виставка видань НМЛ (1908–2013)».

На початку відкриття виставок до громади звернувся Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський. Архиєрей у своєму слові підкреслив унікальність особи Митрополита Андрея та неоціненний вклад, який він зробив для українського народу. Владика Ігор зазначив, що Слуга Божий Митрополит Андрей Шептицький був великим цінителем, любителем і знавцем ікони.

«Він цінував мистецтво і культуру нашого народу. Ми це маємо любити і розвивати», – резюмував Митрополит Львівський.

Після завершення офіційної частини, зокрема, виступів представників влади, ієрм. Севастіяна (Дмитруха) та директора Національного музею Ігоря Кожана, усі охочі оглянули запропоновані виставки.

Відтак, святкування продовжились урочистою академією у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької, де зі своїм словом до присутніх звернувся Блаженніший Святослав.

«Сьогодні ми зібралися вшанувати великий вчинок великої людини. Цей великий вчинок був народотворчим актом, який повертав українському народові свідомість власної гідності», ─ сказав Глава УГКЦ.

Насамкінець своєї промови Блаженніший Святослав закликав громаду м. Львова спорудити пам’ятник Митрополитові Андрею.

Нагадаємо, що урочисті заходи з нагоди 100-річчя відтоді як Слуга Божий Митрополит Андрей Шептицький урочистим актом проголосив передачу Національного музею в дар українському народові, у Львові триватимуть до 13 грудня.

Прес-служба Львівської архиєпархії

Довідка: Музей був заснований в лютому 1905 року Митрополитом Андреєм Шептицьким як приватна фундація під назвою «Церковний музей» для розвитку української культури. Роботу з організації музею й укомплектування збірок очолив Іларіон Свєнціцький, відомий історик, славіст і мистецтвознавець, в майбутньому — довголітній директор музею (1905—1952). Основу фондів склала особиста колекція засновника, який подарував близько 10 тисяч предметів і утримував музей на особисті кошти.
Для експонування колекції у 1911 році був придбаний Палац Дуніковських 19 століття по вулиці Драгоманова (тоді — Мохнацького), 42.  13 грудня 1913 року урочистим актом музей передано в дар українському народові. Того ж дня експозиції були відкриті для відвідувачів.
У 1991 році музей було перейменовано в «Національний музей у Львові. Науково-художній фонд митрополита Андрея Шептицького». Музей отримав нинішній основний корпус — будівлю на проспекті Свободи, 20, побудовану для Промислового музею на початку 20 століття. З 2005 року Національний музей отримав сучасну назву.
Фонди музею - понад 100 тис. одиниць збереження. Тут є найбільша й найповніша в Україні колекція середньовічного українського сакрального мистецтва XII-XVIII століть. Це ікони, скульптура, рукописи і стародруки, декоративна різьба, металопластика та гаптовані церковні тканини.
Гордістю музейної колекції є стародруки та давні рукописи, зокрема Бучацьке Євангеліє, а також низка оригінальних творів Тараса Шевченка.