Блаженніший Святослав закликав науковців досліджувати історію унійної Київської митрополії
  • Нед, 01/09/2013 - 23:07

«Гасло поєднання Русі з Руссю, яке виринуло ще в ХVІІ столітті і яке започаткували митрополити Петро (Могила) і Йосиф Велямин (Рутський), можна буде з новою силою актуалізувати в сучасному українському суспільстві», - зазначив Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав, оголошуючи про новий проект наукового дослідження історії унійної Київської Церкви.

31 серпня в монастирі Святого Онуфрія у Львові Блаженніший  Святослав разом з протоігуменом Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Пантелеймоном Саламахою, ЧСВВ, зустрівся з науковцями-істориками. Під час зустрічі було оголошено про початок спільного проекту з дослідження історії Церкви, зокрема історії унійної Київської митрополії, який ініціює Глава Церкви разом з протоігуменом василіанської провінції в Україні. 

Блаженніший Святослав розповів, що під час останнього Синоду владики відвідували Радомишль – колишню древню столицю Київських митрополитів, а відтак місце, де захоронені митрополити Київської митрополії та де збереглося місце семінарії. «Владики зауважили, що в нашій Церкві ми дуже мало знаємо про історію унійної Церкви поза межами Галичини», - розповів Предстоятель УГКЦ.

«Метою цього проекту є заохотити дослідників, науковців – як церковних, так і світських – до дослідження спадщини унійної Київської митрополіїі», - наголосив Блаженніший Святослав. Науковці своєю чергою відзначали, що останнім десятиліттям суттєво зростає інтерес наукового світу до вивчення документів про цей історичний період.

Зі слів Блаженнішого Святослава, багато науковців, які не належать до греко-католиків, починають досліджувати і публікувати матеріали про унійну Київську митрополію, «але нам сьогодні потрібно, з одного боку, підтримати ці наукові зусилля, а з іншого – закликати, щоби справді українське суспільство було достатньо поінформоване про історію унійної Церкви як такої», - підкреслив Глава Церкви.  

«Ми сьогодні спостерігаємо в Україні, зокрема в Правобережній Україні, що багато людей справді зберігають історичну пам’ять про приналежність до унійної Церкви. Хоча нині є дуже багато історичних ідеологічних кліше про цю Церкву, які формують упередження ставлення до унійної Церкви», -  зазначив він.

Такий науковий проект, який не буде обмежений до рамок однієї конфесії, на думку Першоієрарха УГКЦ, допоможе «науково вивчити ті джерела про унійну Київську митрополію, які збереглися, а відтак справді послужити серйозним науковим підґрунтям для ширшого діалогу, зокрема з православними братами».

Глава Церкви також наголосив, що заклик до історичного дослідження був зроблений разом з протоігуменом василіанської провінції, «оскільки дослідження історії Київської митрополії на теренах Центральної, Південної України і Волині є нерозривно пов’язана з історією Василіанського чину». 

Такий спільний проект є безпрецедентним. Поєднуючи спільні зусилля Глави Церкви та провінції отців василіан  в Україні, він «є дуже важливим елементом не тільки, щоб віднайти наше коріння на тих теренах, а й щоб спільно  проектувати нашу працю задля розвитку унійної Церкви на теренах Волині,  Центральної та Південної України», - зазначив Блаженніший Святослав під час зустрічі з науковцями-істориками та аспірантами у Львові.

 

Департамент інформації УГКЦ