Блаженніший Святослав запрошує до спільної молитви за єдність християн
  • Срд, 22/01/2020 - 15:00

У неділю, 26 січня 2020 року о 18.00, в рамках «Тижня молитов за єдність християн», відбудеться міжконфесійний Молебень у храмі Святого Василія Великого Української Греко-Католицької Церкви за адресою м. Київ, Вознесенський узвіз, 7 (біля Львівської площі).

У цей день молитимуться Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, єпископи католицької, православної та протестантських Церков, які спільно з християнами усього світу солідаризуються у своєму бажанні єдності.

Головною темою розважання і гаслом цьогорічного екуменічного Тижня будуть слова з Діянь Апостолів: ”Будьмо милосердні” (Ді, 28, 2) – роздумувати над якими буде Високопреосвященний владика Олександр (Драбинко), митрополит Переяславський і Вишневський, керуючий Переяславсько-Вишневською Єпархією Православної Церкви України.

Цього разу матеріали для екуменічної молитви приготували християнські Церкви Мальти, які кожного року на початку лютого згадують день, коли до їхнього острова прибув гнаний вітром та бурею корабель з римськими в’язнями, серед яких був і Святий Апостол Павло, який так описує ці події: “тоді, місцеві жителі острова Меліта виявили до нас велике милосердя, бо запалили вогонь, ішов бо дощ і був холод, і прийняли усіх” (Ді, 28, 2).

Без сумніву, ті, хто “виявив велике милосердя” Павлові та його товаришам, ще не знали Ісуса Христа, але завдяки їхній гостинності та відкритості на ближнього, вдалось об’єднати усіх, “щоб спасіння Боже прийшло до усіх народів” (Ді, 28, 28).

У події корабельної аварії, яка представляє драму людства перед обличчям загрозливої сили природних стихій, підкреслюється момент, як під час шторму й катастрофи різні між собою люди, з відмінними поглядами, живі й здорові дістаються до берега разом, огорнуті Божою любов’ю й провидінням.

У цьому контексті вказується на очевидну аналогію із сучасністю, коли чимало людей долають такі самі перешкоди в такому самому морі життя, адже місця, описані в Святому Письмі, пов’язані з мігрантами сьогодення. Їхні життя наражаються не лише на природні сили, але також на байдужість з боку політичних, економічних і людських сил.

Сьогодні багато людей здійснюють однаково небезпечні подорожі сушею та морем, втікаючи від стихійних лих, війни та бідності. Таким чином, розповідь з Діянь Апостолів акцентує на тому, що гостинність – це дуже необхідна чеснота в шуканні єдності між християнами.