Блаженніший Святослав запросив християн відкрити для себе духовну спадщину Василія Великого
  • Срд, 14/01/2015 - 18:40

Василій Великий був чи не першим учителем соціального служіння у Христовій Церкві. Тому, славлячи його сьогодні, відкриймо ту спадщину, яку нам, християнам третього тисячоліття, залишив великий слуга Церкви Христової святитель Василій Великий.

Про це сказав Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, сьогодні, у свято найменування Господа нашого Ісуса Христа та день пам’яті св. Василія Великого під час Архиєрейского Богослужіння у храмі Святого Василія Великого в Києві.

Проповідник пригадав, що минає восьмий день після Різдва Христового. Відповідно до старозавітного припису кожне хлоп’ятко восьмого дня мало бути обрізане й одержати ім’я. «І сьогодні той самий законодавець, який дав цей закон своєму народові, виконує його. Ми сьогодні бачимо надзвичайне упокорення Бога, який став людиною. Приймаючи законне восьмиденне обрізання, наш Спаситель сповняє на собі знак Заповіту, який Господь Бог уклав був із патріархом Авраамом. Цей знак був знаком належності до Божого народу», - сказав Предстоятель.

«Господь Бог обіцяв Авраамові, - продовжив Блаженніший, - що в його потомстві будуть благословенні всі народи. І ось саме в цей день Господь Бог показує, що в Ісусі Христі сповняються всі обіцянки, які Господь дав людині. Сповняються всі сподівання, очікування і надії. Чому? Бо сьогодні це дитя одержує ім’я Ісус, що означає Спаситель. Немає іншого Спасителя, крім того, який сьогодні виконує і сповняє на собі Божий закон».

Також сьогодні вшановуємо пам'ять великого отця й учителя Христової Церкви св. Василія Великого, архиєпископа Кесарії Кападокійської.

Говорячи про постать святого, Блаженніший Святослав зазначив, що в житті Христової Церкви, зокрема Візантійського обряду, мабуть, немає такої сфери, яка не була б позначена особою Василія Великого. «Ми знаємо його як зачинателя і реформатора спільнотного монашого життя. Ми знаємо його як великого учителя правди про Пресвяту Трійцю. Отці Собору в Константинополі, які урочисто проголосили Символ Віри, яким ми сьогодні ісповідуємо нашу з вами віру, перейняли ісповідь віри Василія. Тому Христова Церква називає його "дзеркалом Святого Духа". Навіть Cлавослов'я, який ми щодня молимося до Бога: Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, повсякчас, і навіки вічні. Амінь - це молитва, яку навчив Церкву святий Василій Великий», - розповів проповідник.

Він також додав, що одна зі сторін діяльності Василія Великого доволі мало знана. За його словами, святий був учителем доброчинства, християнського милосердя. Історія розповідає, що в непростий час IV ст. Василій Великий заснував таке собі паралельне суспільство. Були збудовані цілі міста, які одержали назви «василіади» - міста любові і християнського милосердя. Спільноти, перш за все, для відкинутих тогочасним суспільством. «Тож, можемо сказати, що Василій Великий був чи не першим учителем соціального служіння у Христовій Церкві. Тому, славлячи його сьогодні, відкриймо ту спадщину, яку нам, християнам третього тисячоліття, залишив великий слуга Церкви Христової, святитель Василій Великий», - просить застановитися Глава Церкви

За Григоріанським календарем ми сьогодні розпочинаємо Новий рік. Це гарний момент подякувати Господу Богові за всі дари, вважає Блаженніший, які ми одержали минулого року. Минулий рік був непростим для нашої Церкви, нашого народу, нашої держави. Але це також був рік християнського героїзму.

Архиєрей подякував ченцям Чину святого Василія Великого, зокрема монастиря Василія Великого в Києві, за їхню жертовну працю. Глава Церкви пригадав, як у час Майдану двері монастиря завжди були відчинені для потребуючих. Тут надавали допомогу пораненим на Майдані.

Співслужили з Блаженнішим Святославом владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду єпископів УГКЦ, архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні, та близько 30-ти священиків.