Блаженнішому Любомиру Гузару посмертно присвоїли звання почесного громадянина міста Галич
  • Втр, 21/09/2021 - 13:17

У неділю, 19 вересня, з нагоди урочистостей з відзначення 1123-ліття міста Галича стало відомо про те, що довголітньому Патріарху УГКЦ Блаженнішому Любомиру Гузару присвоїли звання почесного громадянина міста Галича. Про це оголосили під час святкового віча.

Місцева влада, керуючись законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та положенням про «Звання почесним громадянином Галича», на восьмому скликанні Галицької міської ради, вирішила присвоїти звання «Почесний громадянин міста Галича» Верховному Архиєпископу Києво-Галицькому Кардиналу Любомиру Гузару (посмертно).

Отримати цю відзнаку прибув керівник Департаменту інформації Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ прот. Іван Стефурак. Священнослужитель від імені архиєпископа і митрополита Івано-Франківського владики Володимира Війтишина радо привітав мешканців Галича з Днем міста та подякував Галицькій громаді за добру пам’ять про великого мужа нашої Церкви.

Отець Іван пригадав, що дідусь Блаженнішого Любомира Гузара народився, проживав та спочив у Галичі. Сам довголітній Патріарх УГКЦ теж любив часто відвідувати це місто та могилу свого дідуся.

«Я прибув до вас, щоб від імені митрополита Володимира подякувати за цю відзнаку та запросити міського голову Галича пана Олега Кантора вручити цю високу нагороду прямому спадкоємцю нашого Блаженнішого Любомира – Отцю і Главі УГКЦ Блаженнішому Святославу», – наголосив керівник Департаменту інформації Івано-Франківської архиєпархії.

Отець Іван також поділився декількома історіями із життя славного Патріарха УГКЦ, зазначивши, що попри вільне володіння багатьма іноземними мовами, найкраще комунікувати з усіма йому вдавалося саме завдяки мові любові до кожного, кого він зустрічав на своєму земному шляху.

Одного разу Блаженніший Любомир сказав такі слова: «Я 46 років жив поза Україною. Там було добре, спокійно. Але на чужині ви завжди в якийсь спосіб залишаєтеся громадянином другого класу. Цілком інакше пройтися вулицями міст та сіл в Україні, ніж жити десь там в Нью-Йорку чи Римі».

Варто відзначити, що титул «Почесного громадянина м. Галич» тут присвоєно вперше. Галицька територіальна громада прийняла таке рішення з нагоди 1123-ої річниці першої згадки про місто Галич.