Блаженний отець Лука Пассі - свідок любові Христа до сиріт
  • Втр, 16/04/2013 - 19:32
Блаженний отець Лука Пассі - свідок любові Христа до сиріт

У суботу, 13 квітня, кардинал Анджело Амато, Префект Конгрегації у справах святих, в базиліці святого Марка у Венеції, проголосив блаженним отця Луку Пассі, який був ревним свідком любові Христа до найубогіших та найбідніших дітей. У 1838 році він започаткував спільноту мирянок, яка називається «Pia Opera di Santa Dorotea» (Милосердне Діло святої Доротеї). Метою цієї спільноти була опіка, навчання та виховання бідних, часто залишених своїми батьками, дівчат.

Отець Лука народився в шляхетній венеціанській сім’ї, яка мешкала у м. Берґамо (північ Італії). В 1807 році розпочинає навчання у семінарії. Протягом того часу він тісно співпрацює з Марійською спільнотою, яка діяла при парафії містечка Кальчінате (північ Італії).

Виконуючи обов’язки духовника, він впроваджує в життя принципи, на основі яких ця спільнота опікується маленьким дівчатками з бідних сімей. Головними з них було те, що вчитель у спільноті має не тільки навчати, але й виховувати підопічних; індивідуальний підхід до дітей; коли дається пільга для меншої групи, то з увагою і дбайливістю необхідно також ставитися до інших дітей спільноти; намагатися залучити до спільноти усіх дітей, шукаючи їх від хати до хати; у процесі виховання дітей завжди тісно співпрацювати із сім’єю.

Розповідаючи про нового блаженного, сестра Емма Трово, постуляторка беатифікаційного процесу, наголосила на тому, що отець Лука багато уваги приділяв навчанню та вихованню катехитів, які б могли бути тими, хто завжди підкладе своє рамено у важкі моменти життя дітей, буде прикладом християнського життя, коли їх особисте життя спонукує вихованок до глибокого наслідування Христа та Євангелія.

Спільнота має також і чоловічу гілку «Pia Opera di San Raffaele», де живуть та навчаються хлопці. Отець Лука передбачливо заклав фундамент для культурного та інтелектуального розвитку дітей сиріт. Це давало змогу багатьом дітям віднайти свій шлях у житті.

Свідченням того, що заснована справа була успішною було те, що вже у 1889 в Венеції нараховувалося 531асистентів, які опікувалися 5.154 дівчатами.

На сьогодні до спільноти «Pia Opera di Santa Dorotea» приєдналися численні миряни у цілому світі, зокрема, в Африці та Латинській Америці.

Отець Лука Пассі помер у 1866 році. Вище згадувана сестра Емма Трово говорить, що новий блаженний пригадує нам про силу священичого служіння, пригадує про те, що коли ми приймаємо та послідовно сповнюємо наші обов’язки, то тим самим сповняємо апостольську місію Церкви, свідчимо про нашу віру, творячи, так би мовити, «ріку добра».

Джерело: Радіо Ватикан