Блаженний Пій IX: на шляху до канонізації
  • Нед, 18/02/2018 - 13:18

В цьому році виповнюється 140 років з дня смерті блаженного Папи Пія IX (світське імя Джованні Марії Ферретті), «Папи Непорочного зачаття». Про хід канонічного процесу його канонізації розповів в інтерв'ю постулатор процесу монс. Карло Лібераті.

Понтифікат 265-го Папи Римського блаженного Пія IX був найтривалішим в історії після святого Петра: 31 рік 7 місяців і 23 дні. Єпископ Риму проголосив догмат про непорочне зачаття Пресвятої Діви Марії і скликав I Ватиканський собор, він був останнім в історії володарем Папської області. Монс. Карло Лібераті підкреслив, що центральні віхи понтифікату Папи Ферретті безпосередньо стосувалися церковних реалій того часу: він встановив 133 помісних єпископати і 50 апостольських вікаріатів на місіонерських територіях, виступав на захист пригноблених народів, зокрема, поляків і жителів латиноамериканських країн. Однак Папу Пія IX «супроводжувало політичне невезіння, - підкреслив монс. Лібераті. - Він жив на заході історичного періоду, пов'язаного зі скасуванням Папської області, і початком Церкви, яка не має ніякої економічної і фінансової влади».

Прихильники лаіцістського руху, зазначив монс. Лібераті, ніколи не цінували Пія IX: вони не могли погодитися з його думкою в «Римському питані», обурювалися його протистоянню з новоствореним Королівством Італії, в якому домінували ліберальні і антиклерикальні сектори: цим людям не подобалася цілісність віри Папи Римського. За словами постулатора процесу, серед противників канонізації Пія IX було чимало масонів, хоча в останні роки вони вже не виступають з колишнью ревністю:

«Масонство наївно сподівалося, що Церква, яка втратила Папську область, перетвориться на подобу європейської протестантської Церкви: англіканської, кельтської або лютеранської. Але вони помилялися, не беручи до уваги дію Святого Духа, непереможного і всеперемагаючого».

Монс. Карло Лібераті зазначив, що наступний важливий етап в процесі канонізації Папи Ферретті почнеться влітку цього року: в римській базиліці Сан-Лоренцо-аль-Верано пройде канонічне впізнання останків блаженного Папи Римського, а також оновлення його гробниці.