Близькість з Богом, як запорука близькості з потребуючим. Папа з нагоди «Дня католиків» в Німеччині
  • Чтв, 26/05/2016 - 14:44

«Кожна людська особа прагне мирного співжиття. Але воно може зростати лише тоді, коли творимо внутрішній мир у своїх серцях», – зазначає Папа Франциск у своєму відеозверненні до учасників 100-го Katholikentag (Дня католиків), який від 25 до 29 травня 2016 р. відзначається у німецькому місті Лейпциґ. Його тема: «Ось людина», що є словами Пилата, сказаним під час суду над Христом. У центрі уваги цьогорічних відзначень – люди, які потребують конкретної солідарності й діл милосердя.

Відзначивши учасників заходів як тих, які бажають «показати, що живуть радістю Євангелія», Святіший Отець прокоментував тему зустрічі, зазначаючи, що вона «чудово показує те, що дійсно є вартим». «Вартує не діяльність чи зовнішній успіх, але здатність зупинитися, звернути погляд, бути уважними до ближнього й запропонувати те, чого йому насправді не вистачає», – зазначив він.

Підкресливши, що для того, аби здійснити прагнення кожної особи «до спільності й миру» потрібен «внутрішній мир у серці», Глава Католицької Церкви звернув увагу на те, що сьогодні «чимало людей живуть у постійному поспіху». За його словами, це впливає також на ставлення до довкілля. Отож, мова йде про те, що слід знайти час на те, щоб «відновити спокійну гармонію зі світом, зі створінням, але також і з Творцем».

«Намагаймося, – закликав Папа німецьких католиків, – у спогляданні та молитві досягати якомога більшої близькості з Богом. Тоді крок-за-кроком, відкриватимемо, що небесний Отець бажає нам добра, хоче бачити нас щасливими, сповненими радістю й спокоєм. І саме ця близькість з Богом надихає наше милосердя. Як любить Отець, так само люблять діти. Як милосердним є Він, то і ми покликані бути милосердними одні до одних».

«Ось людина!». Святіший Отець відзначив, що нерідко у суспільстві ми зустрічаємо людину, яка зазнала жорстокого поводження. Бачимо, як інші «судять про цінність її життя», бажаючи швидкої смерті у випадку старості чи недуги, бачимо, як «людей наражають на небезпеку, вони звідусіль зазнають знущань та позбавлені гідності, бо є безробітними або біженцями». «Бачимо в цьому страждаючого та скатованого Ісуса, Який споглядає на злобу й жорстокість в усій їхній повноті, яких люди зазнають чи завдають одні одним у цьому світі», – сказав Папа, додаючи:

«Прошу всіх, хто зібрався у Лейпциґу та всіх вірних Німеччини приділати якомога більше місця в житті голосові бідних та утиснених. Підтримуйте одні одних у взаємоподілі досвідом та ідеями про те, як нести людям Христову Добру Новину. Просімо Божественного Утішитиля Святого Духа, щоб додав нам відваги й сили бути свідками тієї надії, Якою для всього людства є Господь Бог».

«Katholikentag» (День католиків) в Німеччині був започаткований 1848 року як «Загальні збори Католицької асоціації Німеччини». Форум має, переважно, дискусійний характер і відзначається соціальним виміром. Останніми десятиріччями він став основним суспільним заходом німецьких католиків, який збирає десятки тисяч учасників для поглиблення віри, богословських знань, обговорення проблем сучасної віруючої людини та Церкви не тільки з Німеччини, але й з усього світу. Під час конгресу, що відбувається один раз на два роки, проводяться численні конференції, зустрічі, різноманітні релігійні, культурні, наукові, суспільно-політичні та духовні події. Активну участь в ньому беруть також вірні УГКЦ в Німеччині.