Близький Схід: християни відзначатимуть "Екуменічний день викрадених"
  • Срд, 19/04/2023 - 12:19

Відзначення відбуватиметься у річницю викрадення двох митрополитів Алеппо в Сирії, про яких уже протягом десяти років немає жодної звістки.

 

Починаючи від наступного року, кожного 22 квітня Церкви Близького Сходу відзначатимуть «Екуменічний день викрадених і пропалих безвісті внаслідок насильства». З також ініціативою виступила Екуменічна Рада Церков Близького Сходу. Презентація починання відбудеться в понеділок, 24 квітня 2023 р., в контексті пропам’ятного семінару, організованого з нагоди десятої річниці викрадення двох митрополитів сирійського міста Алеппо – греко-православного Булоса Язіджі та сирійсько-православного Мар Ґреґоріоса Юхана Ібрагіма, які пропали 22 квітня 2013 року

Семінар відбуватиметься під патронатом Івана Х, греко-православного Антіохійського Патріарха, який є братом пропалого митрополита, та Мор Ігнатія Афрема ІІ, сиро-православного Антіохійського Патріарха. Наприкінці заходу буде зачитано декларацію про проголошення 22 квітня «Екуменічним днем викрадених і пропалих безвісті». Про це інформує інформагентство «Fides».

Зникнення двох митрополитів є однією з найвідоміших і найбільш контроверсійних подій серед багатьох інших болючих подій останніх років, якими позначене життя церковних спільнот у Сирії, що присутні там ще з часів апостольської проповіді. Ієрархи були викрадені на дорозі між містом Алеппо та турецьким кордоном. Жодне з угруповань не взяло на себе відповідальність за напад, немає жодних певних і перевірених деталей щодо причини викрадення та долі митрополитів.

Протягом десяти років після зникнення пам’ять про трагічний випадок підтримує місцева церковна спільнота. Тут періодично проводять різні маніфестації, молитовні чування та процесії. У різних виступах про зниклих ієрархів також згадував Папа Франциск.