Близько 800 церков Єгипту отримали дозвіл на використання своїх будівель
  • Птн, 15/03/2019 - 17:32

Рада міністрів Єгипту на чолі з прем'єром Мустафою Камалем Мадбулі схвалив п'ятого березня звіт комітету з узаконення, реставрації та будівництва нових церков.

За даними цього документу, за останній час співробітники комітету видали дозволи на законне використання 783 християнських церков. Очікується, що до кінця 2020 року буде видано відповідні документи на використання ще 700 церков, які очікують легалізації, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com з посиланням на Благовест-інфо.

Більшість церков, статус яких розбирає урядовий комітет, були побудовані до прийняття в серпні 2016 року закону про християнські молитовні будинки. Чиновники з'ясовують, чи відповідають численні храми, збудовані без дозвільної документації, нормам нового закону. У більшості випадків комітет виносить позитивні рішення.

За останні десятиліття в Єгипті з'явилися сотні церков - в основному коптських, - які були побудовані самовільно. Радикальні ісламісти нерідко посилалися на відсутність відповідних дозволів для розпалювання ненависті до християн.

За оцінкою єгипетських християн, закон 2016 року ознаменував значний прогрес у порівнянні з колишніми законодавчими актами, що регулювали будівництво церков. Раніше в Єгипті діяли так звані «10 правил», прийняті ще в 1934 році на додаток до закону османської епохи. Правила, зокрема, забороняли будівництво нових церков поблизу шкіл, каналів, урядових установ, залізниць і житлових кварталів. Суворе виконання цих правил робило практично неможливим будувати храми навіть в християнських селищах і кварталах - зокрема в Верхньому Єгипті.