Близько двох сотень науковців, священиків та гостей з усієї України взяли участь у конференції до 150-ліття митрополита Андрея Шептицького у Коломиї
  • Чтв, 21/05/2015 - 10:22

20 травня спільними зусиллями управління Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, Коломийського інституту Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника та Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. о. Й. Кобринського у Коломиї провели Всеукраїнську наукову конференцію з міжнародною участю, присвячену до 150-ліття народження митрополита Андрея Шептицького.

Науковці з одинадцяти вищих навчальних закладів України представили свої дослідження у вивченні духовної спадщини українського Мойсея. У роботі конференції за назвою: “Митрополит Андрей Шептицький – великий праведник України, фундатор національно-культурного відродження в Україні” взяли участь понад сто священнослужителів Коломийсько-Чернівецької єпархії.

Наукова праця конференції була зосереджена у чотирьох напрямках: Духовна спадщина митрополита Андрея Шептицького у предметному полі сучасної релігійно-філософської думки в Україні. Громадсько-політична діяльність митрополита Андрея Шептицького та його роль у національному відродженні України. Культурно-освітні ідеї митрополита Андрея Шептицького: ретроспективний аналіз та перспективи розвитку. Мова і поетика духовної творчості Андрея Шептицького.

Владика Василій (Івасюк), єпарх Коломийсько-Чернівецький, благословив учасників конференції і відзначив багатогранність величної особистості Андрея Шептицького, який всеціло присвятив своє життя Богові та українській пастві. У своїй доповіді на основі видатного твору кир Андрея “Як будувати рідну хату?”, єпископ Василій стверджує: “Ідеалом нашого національного буття є рідна всенаціональна “Хата-Батьківщина”. Очевидно, що це має бути досконала народна будова”.

Після тематичних доповідей учасники конференції продовжили роботу у секційних групах за вищевказаними науковими напрямками. Секційні наукові засідання проводили у катедральному соборі Преображення Христового та музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття.

За сприянням управління Коломийсько-Чернівецької єпархії всі матеріали конференції, а це понад тридцять статей та повідомлень, видані окремим збірником. Канцлер єпархії о. Олександр Селезінка зазначає, що ці збірники отримають бібліотеки міст і сіл, що розташовані та теренах єпархії.

Вагомість і значення цієї події для Коломийщини означили представники влади: голова Коломийської РДА Любомир Глушков та заступник міського голови Ігор Граділь. Очільники привітали учасників конференції і стверджували про велике значення таких наукових досліджень грандіозної постаті митрополита Шептицького в державотворчому становленні України.

За підсумками конференції можна в черговий раз зробити висновок про надзвичайне і всебічне обдаровання митрополита Андрея від Бога. Про що стверджує Блаженніший Святослав (Шевчук) у Пастирському послання Глави УГКЦ з нагоди Року митрополита Андрея Шептицького “Нехай Божа мудрість поведе нас!”:  ”Таємниця такого дивовижного пророчого слова митрополита Андрея проста: його найбільше багатство було не від цього світу, бо він посідав Божу Мудрість і Божий мир. З усіх видів діяльності цього слуги Божого, його праць, молитов і повчань, мрій і страждань, заповітів і завдань, що їх він нам залишив, і сьогодні випромінює Божественна благодать. Це й визначило калібр його особи: ” Велетень Свято-Юрської гори ”“.