Близько Назарету археологи виявили руїни села пізньоантичного періоду з синагогою
  • Срд, 14/08/2013 - 21:14

Група археологів Семфордського університету, очолювана професором релігієзнавства Дж. Р. Стренджем, розкопала залишки стародавнього єврейського поселення в ізраїльській частині Галилеї.

Про цю знахідку професор Стрендж разом з колегами повідомив на прес-конференції, що пройшла в Інституті археології Галілеї на початку серпня. «Ми ведемо археологічні дослідження на цьому місці з 2011 р., а перші артефакти були витягнуті нашою командою із землі ще торік, − говорить професор Стрендж. − Таким чином поступово підтверджується гіпотеза існування реального поселення недалеко (близько 1,5 км) від великого юдейського міста періоду Другого Храму Сепфоріса», − підсумував учений.

Місце розкопок це, імовірно, зникле в сер. IV ст. після Р. Х. село під назвою Шикін, залишки якого знаходяться приблизно на відстані 8 км на північний захід від м. Назарета. Археологами на цьому місці були виявлені фундамент давньої синагоги, залишки кількох будинків, велика кількість битого глиняного посуду.
Члени експедиції були здивовані великою кількістю кам'яних шаблонів для виготовлення масляних світильників з глини, що вказує на масове виробництво цих виробів разом з іншими видами глиняної продукції. На одному з фрагментів світильника збереглося навіть зображення менори (храмового семисвічника і пальмової гілки), що вказує на його ритуальне використання, швидше за все під час синагогальних богослужінь.

Виявлені залишки поселення підтверджують свідчення Йосипа Флавія, який згадує Шикін як один з найстаріших населених пунктів в Галилеї періоду правління хасмонейської династії (140 - 53 рр.. до Р.Х.). Вже в християнський період є вказівки на існування цього поселення гончарів в Талмуді.

Важливість археологічних відкриттів, зроблених в Шикіні, полягає, на думку фахівців у тому, що вони надають нову інформацію і артефакти, що стосуються обсягів виробництва в галилейських селах і економічних взаємин з великими містами регіону на рубежі епох. Крім того, знахідки дають чимало матеріалу для реконструкції подробиць повсякденного життя ізраїльської провінції в період з III ст. до Р.Х. по IV ст. після Р. Х.

Залишається відкритим питання щодо часу будівництва синагоги. Справа в тому, що досі у вчених немає археологічних підтверджень існування будівель синагог в селах і селищах (якими були в I ст. після Р. Х. Назарет, Капернаум, Шикін) під час земного служіння Ісуса Христа. Тому в разі датування знайдених залишків синагоги в Шикіні початком християнської ери дана знахідка може стати унікальною в своєму роді.

За матеріалами www.sedmitza.ru