Близько ста військових капеланів УГКЦ взяло участь в ХІ Всеукраїнській конференції у Києві
  • Чтв, 14/12/2017 - 11:46

У середу, 13 грудня 2017 року, завершилася ХІ Всеукраїнська конференція військових капеланів УГКЦ.  Близько ста військових капеланів прибули до Києва на щорічну триденну зустріч, аби підбити підсумки діяльності протягом 2017 року та обговорити актуальні виклики і перспективи військового капеланства в Україні.

Третій день конференції розпочали Божественною Літургією у Патріаршому соборі Воскресіння Христового, яку очолив владика Михаїл (Колтун), керівник Департаменту військового капеланства ПК УГКЦ.

У своєму слові до капеланів військовий єпископ наголосив на тому, що важливим для священнослужителя є передавати і поширювати Боже Слово, Його благословення Бога і Добру новину, і цим надавати силу до боротьби із силами зла, надавати силу  військовим для захисту народу, його незалежності і гідності. Це покликання, за словами владики, є дуже цінним і унікальним.

«До військовослужбовців нас покликав Господь, щоби дати їм силу в Його Добрій новині. Це – слово, яке надає сили далі іти, перемагати, відстоювати, боротися і мати успіх. Це є наше з вами завдання», – звернувся владика Михаїл до капеланів і додав: «Церква вас потребує, народ вас потребує, вас військо потребує, вас Бог для цього сотворив. Це є час, щоб ви послужили, щоб у вашому служінні цей християнський край збагачувався».

Після молитви капелани продовжили зустріч у Будинку офіцерів України. Цей день був привячений доповідям про історичний ракурс капеланства (о.Михайло Забанджала), ідентичність військового капелана (о. Андрій Зелінський, ТІ), специфіку капеланського служіння у міжконфесійному середовищі (о. Ігор Шабан), про відносини між Церквою і державою (о. Олекса Петрів).

Також на зустріч цього дня були запрошені представники інших Церков. Їхнім завданням було ознайомити присутніх із специфікою своїх конфесій. Так, капелани УГКЦ зможуть краще підготуватися до служіння у міжконфесійному середовищі і реалізувати правило «Опікуватися всіма, сприяти іншим, служити своїм».

Завершили день поминальною молитвою за загиблих захисників. Панахиду біля Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні очолив владика Михаїл (Колтун).

Всеукраїнську конференцію військових капеланів щорічно організовує Департамент військового капеланства ПК УГКЦ у співпраці з Міністерством оборони України, Генеральним штабом ЗСУ, Національною гвардією України та Державною прикордонною службою України.

Цьогорічна конференція була особливою, адже вперше на зустрічі були присутні 32 капелани, які є офіційно працевлаштовані у військових частинах різних силових структур України.